Simona Ionescu / Redactor Șef

Margareta Pâslaru, la debutul ei în film. Fotografii nu se mai săturau să facă poze

Margareta Pâslaru, la debutul ei în film. Fotografii nu se mai săturau să facă poze
Timpul a fost darnic cu Margareta Pâslaru. Doar părul cărunt o dă de gol, în rest este la fel de frumoasă și acum, la 78 de ani. Când era foarte tânără, fotografii nu se mai săturau să îi surprindă chipul, în special ochii ei superbi. Poze de colecție.

Margareta Pâslaru era elevă (1958) când a urcat prima dată pe o scenă. La scurt timp, revista Flacăra condusă de poetul Adrian Păunescu a publicat fotografia elevei talentate pe copertă. De atunci, a fost copertă de 62 de ori.

Margareta Pâslaru, debut la 15 ani

Margareta Pâslaru (78 de ani) este de 63 de ani în lumina reflectoarelor. A fost o pauză când românii i-au dus dorul. Când era în vârful carierei, Margareta Pâslaru a fugit din țară! În anul 1983, a venit această veste de neînțeles. Artista era căsătorită cu un sportiv de performanță (talere), Gheorghe Sencovici, fiul unui important demnitar comunist. Aveau o fiică micuță, Ana Maria. Plecarea vedetei în America, a fost o mare pierdere pentru muzica românească. S-a întors după 1990 pentru că dorul de români și de colegii ei era prea mare.

A intrat în lumea artistică la 15 ani, pe scena Casei de Cultură Griviţa Roşie. La scurt timp, a fost coperta revistei ”Flacăra”, condusă de poetul Adrian Păunescu. La 17 ani, chipul ei frumos era pe copertă!

”Prima copertă a elevei Margareta Pâslaru. La sediul studioului bucureștean de televiziune sosesc mereu scrisori prin care numeroși telespectatori întreabă «cine este Margareta Pâslaru?». Este, în primul rând, elevă în clasa a IX-a a unei școli medii mixte din Capitală și învață bine. Este, în al doilea rând, câștigătoarea premiului I la concursul vocal pentru artiștii amatori ai caselor de cultură ale tineretului din București. Este, în al treilea rând, o talentată interpretă de muzică ușoară la «micul ecran». Dovada, teancurile de scrisori mai sus pomenite”, scria revista Flacăra, condusă de poetul Adrian Păunescu.

Prima copertă a elevei Margareta Pâslaru
Maestrul Toma Caragiu alături, pe scenă, de Margareta Pâslaru, în piesa ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht. (1964)
Margareta Pâslaru și Ștefan Iordache (1967)

Margareta Pâslaru, actriță

O fotografie rară, expusă în foaierul teatrului din Ploieşti, surprinde un moment special din istoria artei teatrale din România. Maestrul Toma Caragiu alături, pe scenă, de Margareta Pâslaru, în piesa ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht.

Fotografia este din 1964, an în care artista, cunoscută publicului în primul rând pentru cariera sa muzicală, debuta ca actor. Cel care a ”răpit-o” muzicii a fost regizorul Liviu Ciulei, care descoperise talentul dramatic în tânăra aflată la începutul carierei. „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht în regia lui Liviu Ciulei s-a jucat pe scena Teatrului ”Lucia Sturza Bulandra” şi a avut sute de reprezentaţii.

Avea doar 21 de ani când a fost aleasă de marele regizor să urce pe scenă alături de Toma Caragiu.

Dar, debutase pe micul ecran cu patru ani mai devreme în emisiunea lui Valeriu Lazarov, ”Toată lumea face sport”, unde a interpretat o piesă în limba italiană. Apariţia ei a fost un mare succes, certificat puţin timp mai târziu de un record de vânzări pentru primul ei disc înregistrat la Electrecord.

Studiourile Buftea au publicat o fotografie de la filmările la pelicula ”Tunelul”, în regia lui Francisc Munteanu. Margareta Pâslaru juca alături de Ion Dichiseanu și Ștefan Bănică, plus mai mulți actori ruși. Era primul său important într-un film.

Era al patrulea debut artistic al artistei, după cel de solista de muzică ușoară-1958, actriță de teatru-1964, solistă de muzică populară-1964.

Studiourile Buftea au publicat o fotografie de la filmările la pelicula ”Tunelul”, în regia lui Francisc Munteanu (1965). Margareta Pâslaru avea 22 de ani

A fost copertă de revistă de 62 de ori

Margareta Pâslaru a primit zeci de premii și distincții. A scos 230 de albume, a jucat în teatru și film. Fetița cu codițe și ochi albaștri a devenit o legendă vie a muzicii românești. În 63 de ani de carieră, a fost copertă pentru 62 de reviste și s-au scris sute de articole despre realizările sale.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre