Simona Ionescu / Redactor Șef

Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Angela Similea și Daniel Iordăchioaie, destine marcate pe 9 iulie

Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Angela Similea și Daniel Iordăchioaie, destine marcate pe 9 iulie
Margareta Pâslaru, Angela Similea și Mirabela Dauer sunt trei dintre cele mai iubite cântărețe din România. Au peste peste 50 de ani de la debut. Daniel Iordăchioaie a depășit și el patru decenii de carieră. Există o legătura puternică între ei.

Data de 9 iulie este o zi specială pentru mai multe vedete din România. Destinul a vrut nu doar să aibă cariere asemănătoare și să fie colegi de scenă, ci a făcut în așa fel încât să se nască în aceeași zi.

Margareta Pâslaru împlinește 81 de ani, pe 9 iulie, în aceeași zi cu alte nume mari din muzica ușoară românească. Angela Similea e aniversată și ea, împlinind 78 de ani. La rândul ei, Mirabela Dauer împlinește, azi, 77 de ani, iar Daniel Iordăchioaie are 56 de ani, tot începând de azi.

Toți cei patru artiști au debutat pe scenă la vârste foarte tinere. Cele trei cântărețe  au avut parte și de o viață tumultuoasă, iar Daniel Iordăchioaie a trecut și el printr-un divorț.

Margareta Pâslaru era doar o elevă  când a debutat

La vârsta de 4 ani şi jumătate, Margareta Pîslaru a avut prima ei apariție publică, în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini, pe scena Operei Naționale. A urcat prima dată pe scenă ca și artistă la numai 15 ani și a rămas acolo timp de 62 de ani, continuând să cânte și azi. La 25 de ani, când a lansat discul „Chemarea mării”, acesta a avut un tiraj record de 26.000 de exemplare.

Vocea sa inconfundabilă a fost descoperită la Casa de Cultură Griviţa Roşie, unde a obținut Premiul I la Festivalul artiștilor amatori din București. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroși compozitori și a devenit una dintre cele mai mari vedete ale muzicii ușoare românești.

A scos 66 de discuri, doar Gică Petrescu fiind mai prolific. 52 de compozitori i-au încredințat lucrările lor, ceea ce a ajutat-o pe artistă să își diversifice repertoriul. De asemenea, a compus muzică pentru desenele animate precum „Mihaela”. A apărut și în nenumărate filme, alături de mari nume ale scenei, precum Ștefan Iordache ori Amza Pellea.

În 1983, Margareta Pâslaru a părăsit România împreună cu soțul ei, Gheorghe Sencovici, și fiica lor, Ana Maria. Plecarea sa a generat multe speculații, și o întreagă campanie de denigrare din partea Securității. Dar artista a continuat să fie iubită și apreciată de românii din diaspora și de acasă. După revoluție, artista, rămasă văduvă, a revenit în România.

Angela Similea a fost sex-simbolul anilor 1980

Angela Similea, la 78 de ani, este încă un simbol al muzicii românești. Cariera sa a început la 19 ani, dar a devenit cu adevărat faimoasă la 24 de ani, la concursul Cerbul de Aur.

În anii 1980, era considerată cea mai atractivă cântăreață din România. Vedete mari de azi povestesc cum se fâstâceau în prezența ei. Deși a avut un succes fulminant pe scenă, viața personală i-a fost marcată de dificultăți, având patru căsnicii și confruntându-se cu probleme financiare grozave și personale, în final.

După trei căsnicii eșuate, una dintre cele mai mari voci ale muzicii ușoare românești, Angela Similea, a trăit o poveste de dragoste ca-n filme. Din păcate, decesul ultimului soț, politicianul Victor Surdu, a lăsat în urmă, pe lângă o durere imensă, probleme financiare majore. Artista a ajuns să fie executată de bancă, pentru un împrumut nerambursat al soțului defunct. Suma pe care banca o avea de recuperat ajunsese la 6 milioane de euro.

Artista a fost  evacuată din locuință a ajuns să locuiască în apartamentul unor prieteni din București.  

În 2018, Angela Similea s-a retras din muzică și a petrecut mai mult timp cu familia sa din străinătate. Singurul ei băiat, din a doua căsătorie (n.r. a avut patru în total), trăiește în America împreună cu copiii lui.

Piesele ei, cum ar fi „Casa mea” și „Să mori de dragoste rănită”, rămân însă în inimile fanilor.

Mirabela Dauer este încă o apariție pe scenă

Mirabela Dauer are 77 de ani acum și continuă să fie o prezență vibrantă pe scena muzicală. Ca și Margareta Pîslaru, era doar o adolescentă când a debutat. De la 16 ani a devenit rapid una dintre favoritele publicului românesc. Copilăria sa a fost marcată de absența tatălui, închis de comuniști pe nedrept timp de 11 ani, și de dificultăți materiale. Viața sa de adult a fost presărată cu probleme serioase. Mirabela Dauer a avut două căsnicii dificile.

După divorțul de al doilea soț, a pierdut custodia fiului lor, unicul ei copil, Dan Alexandru Popovici. Vedeta a povestit modul sinistru în care o chinuia fostul soț și crizele de gelozie ale acestuia. A ajuns să aibă o relație foarte proastă cu unicul ei copil. În ciuda acestor încercări din partea vieții, Mirabela Dauer a avut o carieră de succes și continuă să fie iubită de public.

A mai avut o cumpănă serioasă, când i-a fost extirpat un rinichi. Recent a susținut concerte alături de Fuego, inclusiv în Republica Moldova, dar e invitată să cânte și în marile spectacole fiind îndrăgită chiar și de publicul tânăr.

Mirabela Dauer locuiește în prezent într-o casă din comuna Roșu din județul Ilfov, unde s-a mutat după ce ani de zile a locuit în București.

Daniel Iordăchioaie și-a crescut singur copiii și s-a vindecat de cancer

Daniel Iordăchioaie este și el sărbătoritul zilei. Are 56 de ani de azi, și o carieră care îl ține încă pe val. Familia l-a pregătit, practic, pentru aceasta. La vârsta de 5 ani a primit o chitară și i s-au plătit ore cu un profesor. Când a mai crescut a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Pașcani. Și el a debutat timpuriu, ca și Margareta Pîslaru sau Mirabela Dauer: la 12 ani, în formația Gramofon.

La 19 ani era deja vedetă. A participat la festivalul  muzical de la Mamaia, apoi a scos primul disc. A fost invitat la festivaluri și concursuri internaționale, la Praga sau în Coreea de Nord. A format un trio extrem de apreciat împreună cu Aurelian Temișan și Adrian Enache. Chiar dacă azi nu mai cântă împreună, prietenia lor dăinuie.

După Revoluție, Daniel Iordăchioaia a participat în mai multe turnee din Finlanda, Suedia, Norvegia. Ca și alți artiști, a cochetat cu actoria. Din anul 1994 este angajat la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, unde a apărut în peste 10 premiere.

După un mariaj de 14 ani cu actrița Nouria Nouri, cei doi au decis să se separe, iar cei doi copii ai lui au rămas să locuiască cu tatăl. Cei doi au un fiu, Darius, acum de 24 de ani, care a studiat Dreptul, și o fiică, Salma, de 15 ani, care studiază baletul.

Daniel Iordăchioaie avea cohorte de fane în tinerețe, el fiind considerat un adevărt sex simbol masculin al muzicii românești. În anul divorțului s-a îmbolnăvit de cancer, însă în prezent starea lui este bună.

La mulți ani și sănătate multă celor patru vedete sărbătorite azi!

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre