Simona Ionescu / Redactor Șef

Poveștile din așternut ale Amandei Lear. S-a iubit cu Salvador Dali și David Bowie, dar actualul logodnic le pune capac

Poveștile din așternut ale Amandei Lear. S-a iubit cu Salvador Dali și David Bowie, dar actualul logodnic le pune capac
Nici măcar data ei de naștere exactă nu e cunoscută. În schimb, poveștile de așternut, da. Iar ultimele, când venerabila doamnă e deja octogenară, întrec orice imaginație.

Amanda Lear s-a născut în 1939, în Hong Kong / Saigon, dar nu este foarte clară data exactă: 18 iunie sau 18 noiembrie. În urmă cu 12 ani,  în timpul unui interviu oferit unui jurnalist de la Liberation, aceasta a citit de pe cartea sa de identitate: „născută la 18 noiembrie 1950 în Saigon”. Totuși, alte informații arată că în septembrie 1964 ea începea deja universitatea și că s-a căsătorit în decembrie, un an mai târziu.

În ceea ce privește locul de naștere, Saigon și Hong Kong-ul britanic sunt cele mai credibile versiuni, dar s-a vorbit și despre alte locuri precum Singapore, Elveția și chiar Transilvania. Se pare că a fost singurul copil familiei. Tatăl artistei a fost ofițer al armatei franceze posibil de origine britanică, iar mama sa a fost de origine ruso-asiatică. Se mai presupune că fetița ar fi crescut în sudul Franței și în Elveția și a învățat engleza, germana, spaniola și italiana în adolescență.

David Bowie s-a îndrăgostit de o fotografie cu Amanda Lear

Cert este că Amanda Lear e o artistă recunoscută internațională, o vedetă, o divă în adevăratul sens al cuvâțntului. Și care s-a aliniat la trend, și și-a găsit un iubit cu aproape 50 de ani mai tânăr. Amanda Lear este cântăreață, pictoriță și actriță. Când Bowie a fost impresionat de frumusețea Amandei Lear, aceasta era un tânăr model.

„S-a îndrăgostit de o fotografie cu mine, dezvăluie vedeta. Am pozat pentru coperta unui disc Roxy Music. Era în 1973: eram un pic hitchcockian, agresiv și cu o panteră în lesă. Bowie a văzut acea fotografie și s-a fixat pe mine. A vrut să mă cunoască”.  Nici fostul fotomodel nu a putut rezista farmecului jumătate glam, jumătate rock al lui Bowie.

Relația dintre Amanda Lear și David Bowie a fost „foarte stimulantă, nu doar din punct de vedere sexual, ci și cultural, mai spune ea în interviu. Nu-mi venea să cred că nu-l cunoștea pe regizorul Fritz Lang, așa că, drept cadou pentru prima lui aniversare împreună, l-am dus să vadă Metropolis, într-un cinematograf din suburbii”.

David Bowie a făcut-o pe Amanda cântăreață

Povestea de dragoste dintre Amanda Lear și David Bowie a continuat astfel timp de doi ani. Au fost ani minunați: Lear avea povești despre suprarealism și regizorii germani, în timp ce el o iniția în cântat și îi plătea lecțiile.

David Bowie, la vremea respectivă, era Ziggy Stardust, un personaj strălucitor care, pentru prima dată, a combinat muzica și spectacolul. „Cel mai machiat bărbat cu care m-am culcat vreodată și primul care a crezut în mine ca artistă. Era tandru, atrăgător, inteligent, dar și chinuit.

Am mers cu el de la Londra la New York. Și apoi la Berlin. În cele din urmă am obosit să îl urmăresc. Și apoi era dependent de droguri, așa că nu a fost ușor. Dar îi datorez multe. El era special: misterios, rezervat. Nu-l voi uita niciodată. Mi-a întors viața cu susul în jos. Nici noi, pentru că Bowie a schimbat viața tuturor”, a dezvăluit Amanda Lear într-un interviu citat de Elle.com.

Amanda Lear, la doar 20 de ani, a devenit model

Născută sub numele de Amanda Tapp, a crescut cu convingerea că era „urâtă, urâtă, urâtă”, deoarece era departe de frumusețea acceptată în epocă, cea a lui Brigitte Bardot. Amanda Lear era prea înaltă, prea slabă, cu sânii turtiți, ochii asiatici, pomeții marcați și o gură prea mare pentru canoanele estetice ale anilor ’50. Grație schimbării de ritm impuse de Françoise Hardy, totul s-a schimbat și Amanda Lear, la doar 20 de ani, a devenit model.

A fost descoperită de Caterina Harlé, căutătoare de talente pentru o celebră agenție de modă. În schimb, David Bowie a fost cel care a descoperit vocea Amandei Lear și a crezut în talentul ei de cântăreață. Datorită lui, a intrat în contact cu oameni celebri din lumea muzicii, precum Elton John și Freddy Mercury. Amanda Lear a semnat un contract cu casa de discuri Ariola Records în 1976 și și-a lansat albumul de debut, I am a Photograph. Cu o personalitate cameleonică, ea a fost multe lucruri de-a lungul anilor, dar nu și-a trădat niciodată unicitatea.

Poveste de dragoste completă: s-a iubit cu Salvador Dali, dar și soția acestuia

Amanda a fost, de asemenea, o muză și amanta perefctă. Una din relații sale controversate a fost cu pictorul Salvador Dali. Dar, de fapt, nu doar cu acesta, ci și cu soția lui, Gala. Gala a primit amanta în familie.

„Această femeie extraordinară a fost absolut generoasă: m-a primit imediat în cuplul ei. Desigur, un triunghi precum cel dintre Amanda Lear, Dali și Gala necesită o anumită doză de clasă”, spune Lear cu îndrăzneală, pentru sursa citată. Gala și Amanda devenit cele mai bune prietene, amante ale aceluiași bărbat și s-au iubit la rândul lor. Erau două femei inteligente, avangardiste, care au celebrat dragostea.

„Noi nu eram cuplul comandantului șmecher cu vila din Sardinia, care are amanta ascunsă și întreținută, căreia îi spune mereu minciuni. Noi nu ne-am ascuns niciodată, dimpotrivă, am mers toți trei în vacanță împreună, la premiere de teatru, la Paris, Londra, New York, eram fericiți și îndrăgostiți nebunește”, mai povestește vedeta.

Amanda Lear astăzi. La brațul unui foarte tânăr domn

La fel cum multe aspecte ale vieții sale sunt învăluite în ambiguitate, vârsta Amandei Lear rămâne incertă. Probabil că nici măcar foarte tânărul logodnic al Amandei Lear nu știe cu exactitate.

În primăvara anului trecut, ea a postat pe Instagram o fotografie (ulterior eliminată) în care apărea alături de misteriosul Făt-Frumos în Jardins du Trocadéro din Paris.

Personalități precum Amanda Lear și David Bowie sunt înzestrate cu o caracteristică înnăscută care le face neschimbate în timp. Amanda Lear nu este la fel de afectată de trecerea anilor: în afară de câteva riduri netezite, la 80 de ani încă își păstrează determinarea. Farmecul fără vârstă al Amandei Lear, împreună cu stilul său care nu este niciodată demodat, au făcut-o relevantă în orice epocă.

Conform presei mondene, în urmă cu 10 ani, Amanda Lear avea 72 de ani și se iubea cu actorul Eduard Collin, în vârstă de 25 de ani. În continuare e la brațul unui tinerel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by amanda lear (@amanda.lear)

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre