Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima rețetă gătită de chef Cătălin Scărlătescu, la 8 ani

Prima rețetă gătită de chef Cătălin Scărlătescu, la 8 ani
Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați chefi din România. Este jurat la „Chefi la cuțite”, show-ul de la Antena 1, alături de chef Sorin Bontea și chef Florin Dumitrescu. A gătit pentru prima dată la 8 ani.

Doamnele și domnișoarele sunt topite de dragul lui chef Cătălin Scărlătescu. Unele vin la ”Chefi la cuțite” special să îl cunoască. ”Eu am avut succes la fete întotdeauna. Dacă îmi întrebi prietenii mei din copilărie vor spune că, dintre toți, eu eram zmeul găștii”, a povestit celebrul bucătar.

Prima rețetă gătită de Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu (48 de ani) s-a născut la Constanța și așa se explică plăcerea lui de a găti pește, raci, rapane, fructe de mare. A povestit că a fost atras încă de mic de bucătărie, cea care l-a inspirat în alegerea viitoarei profesii fiind chiar bunica lui, Amalia.

„Bunica mi-a arătat în copilărie ce înseamnă mâncarea cu gust și toate preparatele ei mi-au rămas în suflet. Țin minte că gătea la începutul săptămânii mâncare de cartofi și fasole scăzută, care sâmbăta se transforma în fasole bătută. La desert aveam faimoasa prăjitură cu bulion, preferata mea.

Nu avea mult timp sau multe ingrediente la dispoziție, dar reușea să ne pună pe masă rețetele ei de suflet. Rețete pe care le-am dus mai departe cu mine până în ziua de azi”, mărturisea chef Cătălin Scărlătescu.

Primul preparat l-a făcut când avea opt ani. ”Am sunat-o pe bunica-mea să o întreb cum se face mâncarea de cartofi”, a spus celebrul chef.

”Dacă îmi întrebi prietenii mei din copilărie vor spune că, dintre toți, eu eram zmeul găștii”, a povestit celebrul bucătar.

Ce voia să realizeze Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu povestește că prima oară s-a gândit că vrea să fie bucătar în vara anului 1987, pe când avea 16 ani. Muncea la un hotel din Eforie Sud, unde era curier. L-a atras faptul că şeful bucătar era cel care avea cea mai tare maşină, cea mai frumoasă casă, cei mai bine îmbrăcați copii. ”Avea de toate şi mi-am zis că asta vreau să fiu şi eu”.

Cu puţin înainte de 17 ani a făcut cunoştinţă cu ce avea să însemne un job în bucătărie. Dar primii 2-3 ani au fost departe de gătit. La vremea aceea ucenicul în bucătorie însemna să treci prin toate departamentele din subsolul bucătăriei, manipulare marfă, curăţenie, curăţat legume. ”Timp de un an de zile, adică 365 de zile, timp de 8 ore pe zi, am curățat cartofi”, a mărturisit Cătălin Scărlătescu.

A plecat din țară la nici 20 de ani și a lucrat pe vapor

În anii 90, Cătălin Scărlătescu a plecat în Germania, apoi pe mare, unde a lucrat ca stewart pe un vapor cargo şi a văzut lumea. ”M-am plimbat din Hong Kong, până-n Brazilia. Am văzut vreo 50 şi ceva de ţări, şi nu câte trei-patru ore, cum le văd cei de pe croazieră. În nici un port n-am stat mai puţin de 4 zile.

Apoi, am plecat iar în Germania, unde am început încet, încet, să lucrez în restaurante pretenţioase, de top”, povestit chef Cătălin Scărlătescu. S-a întors în România şi a devenit şef bucătar și Executive Manager, apoi copartener la un restaurant.

Ce îi place să gătească

După ce a umblat prin lume, Cătălin Scărlătescu s-a întors la mâncarea tradițională românească. ”Există o zonă care mă inspiră în fiecare zi, se numeşte România. La un moment dat, am plecat aşa de nebun prin ţară, unde am ajuns să cunosc o bătrână care n-a mai coborât de pe munte de 25 de ani. Nici nu ştia cum e în democraţie.

Era singură, fără curent, fără nimic şi gătea. M-a surprins o ciorbă de fasole făcută de ea. Femeia aia mi-a zis aşa: «dacă nu fierbi fasolea în patru ape şi nu pui sare, n-ai făcut nimic». Nu faci mâncare cu suflet, faci cu ingrediente bune. Hai să nu aducem altceva în bucătărie decât mâncare comestibilă! Important este să găteşti cu cap şi să o faci că şi cum ai face-o pentru tine.

După ce am mâncat şi am muncit în foarte multe restaurante, am ajuns la concluzia că cea mai bună mâncare este la români acasă. Și nu se află încă în restaurante. Ceea ce îmi doresc eu de la ei este să scot nişte reţete foarte, foarte simple, pentru că nu pot să mă laud că bucătăria românească a evoluat, ci că a stat pe loc. Şi asta e bine, pentru că avem bucătăria de acum 500 de ani”, a dezvăluit Cătălin Scărlătescu.

Cătălin Scărlătescu a dezvăluit de ce a slăbit 35 de kilograme, de la 130 de kilograme

A slăbit 35 de kilograme

Cătălin Scărlătescu a dezvăluit de ce a slăbit 35 de kilograme, de la 130 de kilograme. ”Aveam probleme de sănătate foarte mari. O luasem puţin spre cimitir. Eram în drumul meu spre final şi m-am întors din drum. Vreau ca oamenii să mănânce în continuare mâncare făcută de mine” a spus chef-ul.

Deși a făcut acest efort, iar femeile sunt topite de dragul său, celebrul bucătar este încă burlac. A măturisit că acum ”stă bine” cu dragostea, dar este tot burlac.

”Păi când, dacă muncesc mult?! N-am timp de… Dar ce, eu nu sunt om? Eu ţin fetele de mâna pe stradă, le duc la film, la teatru, le pup în parc. Le fac cadouri. La un moment dat, am plecat cu un buchet de flori până în Veneţia doar că să impresionez o fată foarte dragă mie. Lumea îmi spune că mă uit urât, dar nu este aşa. Eu sunt urât, nu mă uit urât”, a spus chef-ul.

A mărturisit într-un interviu că a avut maximum cinci iubite în toată viaţa. Asta pentru că are pretenții: fata să fie deșteaptă, ”cu mult creier”.


Chef Cătălin Scărlătescu cum nu l-ați mai văzut niciodată

Chef Cătălin Scărlătescu s-a operat. Cum a ajuns sub bisturiu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre