Simona Ionescu / Redactor Șef

Ştefan Sileanu, pictor și actor. Se topea de dorul nepoților săi

Ştefan Sileanu, pictor și actor. Se topea de dorul nepoților săi
Ștefan Sileanu a dispărut brusc de pe ecran, la doar 55 de ani. Pur și simplu, s-a refugiat în pictură, marea sa pasiune. Actorul care l-a interpretat pe Vlad Țepeș era, de fapt, un om sensibil. Se topea de dorul nepoților săi.

A trecut un an de când actorul Ştefan Sileanu a fost răpus de un infact, pe 28 martie. Avea 80 de ani și în ultimii 15 ani mai putea fi văzut doar la expozițiile de pictură. Puțini știau cât de talentat artist plastic era.

Ştefan Sileanu, pictor și actor

Ștefan Sileanu a fost actor al Teatrului Nottara. O voce puternică, inconfundabilă, și o privire care îți dădea fiori. Însă, el era un om sensibil și foarte talentat. ”Iubeam cerul, iubeam apa, îl iubeam pe Andreescu, îl iubeam pe Bach, îl iubeam pe Arghezi. Am iubit mulți oameni”, a scris fiica sa, actriță și ea, în amintirea părintelui său.

Pe nedrept, actorul este mai mult cunoscut pentru rolul lui Vlad Ţepeş, din filmul cu același nume (1979).

Pe nedrept, actorul Ștefan Sileanu este mai mult cunoscut pentru rolul lui Vlad Ţepeş, din filmul cu același nume (1979)

După ce a jucat zeci de roluri pe scenă și în filme, Ștefan Sihleanu a decis să”o lase mai moale” și să se ocupe de marea sa pasiune, pictura.

Uite și altă mărturie! ”Consider că este un mare noroc pentru mine faptul că mă pot refugia în pasiunea aceasta, care este foarte veche, şi nu multă lume ştie de ea. E bine ca din când în când să mai ies din atelier şi mă confrunt cu criticii de artă şi cu publicul, care este foarte mulţumit de ceea ce fac. Fac o pictură la care te uiţi cu plăcere, luminoasă, optimistă. Sunt adept al impresionismului şi mare admirator al acestui curent extraordinar.”

Actorul Ștefan Sileanu: ”Fac o pictură la care te uiţi cu plăcere, luminoasă, optimistă.”

Ștefan Sileanu a avut zeci de expoziții de pictură

Ștefan Sileanu, copil minune

Iată ce povestește fiica sa, actrița Ana Maria Sileanu.

”15 ani, Valea Viei 1954. O întâlnire-minune cu Ştefan Sileanu  În vremea aia, copilul-minune al picturii româneşti era Ştefan Sileanu.

Odată, la bisericuţa din sat, de unde era el, doi pictori făceau restaurarea clădirii. Sileanu stătea şi se uita din uşa bisericii cum pictau maeştrii.

Au rupt o pauză şi i-au adus un cărbune presat să deseneze şi el. Când au văzut cum desenează, s-au dus acasă şi aproape l-au răpit din sânul familiei ca să-l aducă la şcoală. A venit în Bucureşti și Sileanu i-a înnebunit pe toţi artiştii. Corneliu Baba, Ion Ţuculescu se băteau să-l cunoască.

Picta ca Andreescu. Ulterior, pictorul Ion Țuculescu l-a luat la el acasă. Ștefan Sileanu avea o cultură generală foarte bună și era tobă de teatru.”

În cele din urmă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1965 şi a jucat, la început, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Dar, a urmat timp de doi ani cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a avut, de-a lungul anilor, mai multe expoziţii personale.

Din 1976, numele său a fost legat de Teatrul Nottara, unde s-a aflat, de-a lungul timpului, pe afișele unor spectacole importante.

Timp de 12 ani, Ștefan Sileanu a dispărut de pe ecrane (1994-2006). Ultimul film în care a jucat a fost în 2006, ”Păcală se întoarce”. Puțini știu că actorul a fost și voce pentru desene animate.

Ştefan Sileanu se topea de dorul nepoților săi

Actriţa și bunicul au văzut copiii doar prin webcam

Ana Maria Sileanu (40 de ani), fiica actorului, are o poveste de viaţă cutremurătoare. A fost căsătorită cu un medic român, stabilit în Suedia. A decis să divorţeze atunci când soţul ei a vrut să se mute într-o tabără de hippioţi. Ana Maria şi-a luat fiul cel mare şi s-a întors în România, dar tatăl lui l-a răpit. Actriţa și bunicul au văzut copiii doar prin webcam. Foto: Facebook


Colea Răutu, actorul ”rău” din 70 de filme. A fost rapidist înfocat

Mișu Fotino, un mare actor fără studii. A crescut fără mamă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre