Simona Ionescu / Redactor Șef

Trupa Holograf nu a fost întotdeauna a lui Dan Bittman. O istorie pe care nu o știi

Trupa Holograf nu a fost întotdeauna a lui Dan Bittman. O istorie pe care nu o știi
Când spunem Holograf, primul lucru care ne vine în minte e cel al solistului, Dan Bittman. Însă lucrurile stau diferit. Celebra trupă are alt „tată” și o istorie în care artistul ce a ajuns să se confunde cu istoria formației a intrat mulți ani mai târziu. E și interesant cum s-au întâmplat lucrurile.

Trupa Holograf nu a fost întotdeauna a lui Dan Bittman. Istoria formației, neștiută pentru cei mai mulți români, în ciuda faptului că îi  fredonează la greu melodiile, începe cu Mihai Pocorschi.

Artistul era student la Politehnică atunci când a fondat celebra formație românească căreia i-a dat numele Holograf, pornind de la chestiune legată de fizică. Tot el a fost și compozitorul muzicii și versurilor pentru primele două albume ale trupei, Holograf 1 și Holograf 2. Mihai Pocorschi, cântăreț, compozitor și producător de muzică, avea 23 de ani și se afla într-o vacanță studențească la Predeal, când a fondat Holograf. Era folkist, câștigător al festivalului „Primăvara Baladelor”.

Trupa Holograf a fost fondată de Mihai Pocorschi (al doilea din stânga), la finele anilor 1970

El și câțiva studenți de la Geologie au început să repete la Casa de Cultură a Studenților la în toamna anului 1978. Astfel, s-a închegat o formulă din care făceau parte Mihai Pocorschi (chitară, voce), Eugen Sonia (bas), Cristian Lesciuc (chitară solo), Boris Petroff (tobe). Acesta a fost primul „nucleu” al Holograf-ului. Un an mai târziu, în 1979, au fost cooptați Edi Petroşel (tobe) şi Tino Furtună (clape). A fost anul în care formația a obținut primul succes, un premiu important în cadrul festivalului Club A, conform site-ului trupei.

Bittman l-a scos din trupă pe Cotabiță, înaintea turneului din URSS

În același an, formația a devenit „liber-profesionista” cu acte în regulă, în sensul că toți membrii formației au obținut documente de artiști profesioniști. Primul spectacol al formației muzicale profesioniste Holograf a avut loc în primăvara anului 1978 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Pitești. Au urmat diverse fluctuații între instrumentiștii trupei. Din 1983 formației i se alătură Gabriel Cotabiță (voce).

Formația are succes din ce în ce mai mare, astfel că se pune la punct un prim turneu internațional. Holograf avea să cânte în URSS, în 1985, însă, înainte de asta, destinul intervine. Gabriel Cotabiță nu a primit viza de intrare în fosta Uniune Sovietică, fapt pentru care, în disperare de cauză în lipsa unui solist vocal, basistul trupei, Marty Popescu apelează la Dan Bittman (care atunci cânta în trupa Domino) pentru a avea voce și pentru a putea pleca în turneu.

La întoarcerea din turneu, Holograf a rămas cu Dan Bittman vocal, iar Gabriel Cotabiță nu a mai revenit în trupă. Un an mai târziu, după ce s-a îmbolnăvit de hepatită, chiar înaintea celei mai tari veri din istoria trupei, „tatăl” Holograf, Mihai Pocorschi, a decis să se retragă din formație.

Cel mai mare succes discografic al anilor 1980 din România

„Din prima formulă, cea din ’78, nu mai e niciun fondator. (…) Dintre piesele pe care le cântam atunci, cea mai dragă mi-a rămas Umbre pe cer. Am avut momente frumoase și am rămas cu amintiri la fel de frumoase. Cea mai puternică este cea din turneul de două luni cu Cenaclul Flacăra, turneu în care am intrat niște cvasi anonimi și, după două luni, eram niște mici vedete, cenaclul fiind cel mai mediatizat eveniment cultural al perioadei”, a declarat pentru Agerpres Mihai Pocorschi, în urmă cu câțiva ani.

În anul 1986 Holograf avea ambiția de a intra în rândul trupelor „mari”. Trupa era echipată cu scule de top, pentru mari concerte. Și a fost de ajuns un turneu prin toată țara ca numele Holograf să devină o referință. Piesele moderne și melodioase, precum și spectacolele pline de viață au făcut din Holograf unul dintre cele mai apreciate proiecte rock din România. Albumul Holograf 3 s-a vândut în peste 200.000 de exemplare în 1988, devenind probabil cel mai mare succes discografic al anilor 1980 din România.

Pe lângă turneul din URSS,  în urma căreia trupa a încheiat relația cu Gabriel Cotabiță și s-a ales cu Dan Bittman pe post de vocalist, au fost și alte ieșiri în afara granițelor: în Bulgaria, Germania Democrată, Polonia și Coreea de Nord. Foarte importante pentru consolidarea formației au fost concertele din vară de la  Costinești. În toamna anului 1989 a fost lansat maxi single-ul Holograf 4.

După revoluție, Holograf a cântat câțiva ani în discoteci din Olanda

Revoluția a dus trupa cu concrete în Franța  și i-a dat posibilitatea primelor înregistrări profesionale, în Anglia. Începutul anilor 1990 a  fost un moment dificil pentru toți artiștii români, a căror muzică nu mai conta în fața celei străine, difuzate la toaste posturile.  Soluția a fost plecarea în alt loc. Între anii 1991 – 1993 Holograf  a cântat în Olanda, în cluburi și discoteci. E perioada în care lansează albumul Banii vorbesc (1992), unul dintre cele mai importante ale trupei, care vorbește exact despre asta.

Imediat după Revoluție, albumele trupei Holograf au avut parte de imagini aparte

Anul 1994 a fost anul reînvierii muzicale în România. Românii erau gata  să redescopere trupele românești, mai ales „tripleta de aur” (Iris, Holograf, Compact). Au urmat, în 1995, albumul Stai în poala mea, în stilul rock-ului anilor ’80, iar un an mai târziu, 69% Unplugged, o colecție de piese celebre ale grupului.

Formația care a marcat istoria muzicii românești

Adevărata revenire a formației a avut loc în anul 1998, cu albumul Supersonic. Single-ul Ți-am dat un inel de pe albumul Supersonic devine unul dintre cele mai mari succese ale formației. Artiști de succes, departe de eticheta de „dinozauri” cu care s-au ales alți artiști colegi  de generație, componenții Holograf au știut să profite de val. În decembrie 1999 lansează albumul Undeva departe, la care a colaborat cu Marius Bațu — chitară acustică și voce.

Albumul Holografica a apărut în 2000 și a spulberat recordurile de vânzări.  Numai în primele două săptămâni s-a vândut în 100.000 de exemplare și toate biletele turneului au fost epuizate cu o săptămână înaintea fiecărui concert. Pentru prima dată o trupă românească avea un succes absolut, indiferent de vârsta și gusturile ascultătorilor, în țară sau peste hotare. La 22 de ani de la înființare, Holograf ajungea unde nici nu visaseră studenții care odată repetau în sălița de la Casa de cultură.

Dan Bittman a intrat în Holograf în 1985 ca să îl înlocuiască temporar pe Gabriel Cotabiță, apoi a rămas

Albumul Pur și simplu, din 2003 a lansat cinci hit-uri, reușind să rămână trei ani în atenția publicului. La aproape  50  de ani de carieră și nu mai puțin de 18 albume în portofoliu, Holograf rămâne trupa care a marcat cu adevărat rock-ul românesc. Formația este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.

Ce face Dan Bittman, dincolo de Holograf

De-a lungul anilor, solistul Dan Bittman a mai avut mai multe încercări muzicale de unul singur și, inclusiv în prezent, el are o carieră solo care merge bine. În trecut a încercat duete cu Laura Stoica (1998), cu Andra (2009), Antonia (2014), Cristi Minculescu (2016). De asemenea, în 2016, a avut o colaborare cu Damian & Brothers. Niciuna din aceste colaborări nu s-a legat așa puternic cum a fost apropierea de Holograf în anul 1985, înaintea plecării trupei în turneul din fosta Uniune Sovietică.

Surse foto: Holograf, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre