Anca Parghel m-a primit într-o rochie roșie ca focul, confecționată de ea dintr-o bucată de material, la care a asortat o pereche de cercei, ca două cireșe. La plecare, înainte să ies din curte m-a oprit. A rupt din pom două smochine și mi le-a pus în palmă. De atunci, n-am mai gustat niciodată din aceste fructe.
Anca Parghel: „Decât găină toată viața, mai bine vultur o zi”
M-a așteptat în ușă, cu brațele deschise, ca și cum m-ar fi cunoscut de o viață și mi-a adus la cunoștință motto-ul după care s-a ghidat totdeauna: „decât găină toată viața, mai bine vultur o zi”.
Deși era foarte bolnavă, n-a dat nici cel mai mic semn că ar suferi de ceva. S-a tolănit în pat și și-a spus povestea vieții. O viață pe care a iubit-o nespus și pe care n-ar fi vrut să o părăsească niciodată.
„Doctorii mi-au spus că sunt făcută din săbii japoneze”, mi-amintesc că a repetat de câteva ori, ca și cum ar fi vrut să se convingă singură că nimic din ce e rău nu i se întâmpla nici ei, nici copiilor săi. „Iubiții mei”, așa cum le-a spus totdeauna celor doi băieți.
Crăciunul pe care nu l-a uitat niciodată
Pentru că urma să se apropie Crăciunul, am rugat-o să-mi vorbească despre cel mai frumoasă Naștere a Domnului din viața ei. S-a bucurat ca un copil, spunându-mi că niciodată nu a uitat primul cadou pe care l-a primit de Crăciun: un set de cameră pentru păpuși „cu mogâldețe înăuntru”.
Și-a amintit și de „specialitatea” ei: aceea de a merge singură la colindat în sat. Mândră de vocea pe care i-a dat-o Dumnezeu, le aducea lacrimi în ochi vecinilor când le cânta colinde, iar aceștia o recompensau cu 1 leu. Bani pe care nu-i cheltuia, ci la finalul zilei îi punea în pat, doar ca să le audă „clinchetul”.
Cosmeticiană, coafeză, croitoreasă
Deși avea un ten perfect, nu a călcat niciodată într-un salon de cosmetică, pentru că nu i-a plăcut să piardă timp și bani. Hainele și le făcea singură, iar dacă o rochiță sau un pantalon se rupea, în locul acela făcea o broderie simpatică.
Pictoriță hărăzită de Dumnezeu, făcea reproduceri fantastice după Grigorescu sau Luchian, știa că are multe lucruri de făcut în viață, dar refuza să-și facă planuri. Femeia a cărei voce reușea să lege cerul de pământ nu vroia să-și dea inima niciunui bărbat.
Știa că atunci se va pierde pe sine și va trăi doar pentru el. Experiența pe care o trăise i-a fost de ajuns. Dar, undeva, în sufletul ei, exista o speranță că își va întâlni jumătatea. „Dacă Dumnezeu va decide…”.
De sus, din Ceruri, își îndrumă și acum „geniile”
@parintzelu
Ancăi Parghel nu i-a fost niciodată frică de moarte. Cum să te sperii că pleci la Domnul, Dumnezeul tău, pe care îl iubești din tot sufletul și din toată ființa ta?, mi-a spus atunci.
O durea însă să știe că-și va lăsa singuri băieții, „geniile” ei, pe care i-a crescut ca pe frați și iubiți deopotrivă. În dialogul nostru, Anca mi-a vorbit de cât de mult a învățat să-și ierte semenii, să-i înțeleagă și să-i ajute într-o lume plină de atât de multă durere.
Și m-a învățat că mai presus de tot și toate, rămâne iubirea. La finalul întrevederii, înainte de a ieși din grădina sa, care semăna cu cea a Raiului, mi-a rupt din pom două smochine. De atunci, n-am putut să mai gust din aceste fructe… După două luni, am aflat că Anca s-a stins. La fel de demnă așa cum a trăit. Au trecut 16 ani…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook