Dietetic. Salata de cușcuș cu dressing de chili

Dietetic. Salata de cușcuș cu dressing de chili
O salată atât de bună şi de potrivită pentru zilele fierbinţi de vară, încât o mănânci până o termini. Singur/ă.

Liana Sabău ne propune această salată inedită, iar reţeta o găsiţi şi pe blogul ei, Pe masa din bucătărie.

Ingrediente pentru 4 porții de salata de cușcuș

4 linguri de ulei de fistic/măsline,
1 pungă de cușcuș,
2 căţei de usturoi,
2 cepe,
1 morcov,
1 ardei gras roşu,
1 ardei gras verde,
1 castravete Fabio,
1 zucchini/dovlecel,
100g ciuperci SunFood,
mărar.
Pentru dressing: zeama de la 1 lămâie,
3 linguri ulei rapiţă/măsline/fistic,
1/2 linguriţă chili
piper mozaic
sare,
rondele de ceapă verde/chives

Mod de preparare

Se pune pe foc o cratiţă, apoi se pune uleiul. „Eu am folosit ulei de fistic prăjit, pe care l-am cumpărat de la Lidl. Desigur ca se poate folosi orice fel de ulei, chiar şi de rapiţă, conform reţetei”, explică Liana Sabău. Se pune şi cușcușul în ulei fierbinte şi se prăjeşte, până devine auriu. Se toarnă apoi trei căni de apă călduţă (200ml x 3)  şi se lasă pe foc, până se absoarbe.

Verificaţi mereu, amestecaţi să nu se prindă sau să nu se facă prea mult. Trageţi de pe foc şi acoperiţi. Din timp în timp treceţi cu o furculiţă prin el pentru a-l afâna.

Usturoiul se trece prin presa de usturoi, iar ceapa se spală, se curaţă de coajă şi se toacă mărunt sau rondele. Castravetele şi zucchini se spală, se usucă şi li se taie capetele. Apoi se taie în două pe lungime, se curăţă de seminţe, apoi se taie felii potrivite.  Morcovul se spală, se curăţă şi se taie rondele. Ardeiul galben şi roşu se spală, se curăţă de nervuri şi seminţe şi se taie în bucăţi mici.

Daca vreţi să folositi ciuperci proaspete, champignon, de exemplu,  trebuie să ştiţi că întâi ciupercile se curăţă, se freacă cu o cârpă umedă şi se taie în jumătate sau în sferturi, în funcţie de mărime. Mărarul se spală, se scutură de apă, se aleg doar vârfurile şi se toacă mărunt. Puteţi folosi toate legumele în stare crudă, amestecându-le cu cușcușul fiert sau puteţi căli al dente legumele înainte de a le amesteca cu cușcușul.

Adăugaţi cușcușul răcit peste toate legumele şi amestecaţi. Pentru dressing: se amestecă zeama de lămâie şi uleiul de fistic cu sare, piper mozaic  şi chili. Se adaugă ceapa verde/chives, dacă aveţi,  şi se amestecă sosul cu salata.  Acoperiţi şi aşteptaţi o oră pentru a se aromatiza şi întrepătrunde aromele. Înainte de a servi presăraţi mărar peste salată.

Sursa: Salata de cușcuș cu dressing de chili