Simona Ionescu / Redactor Șef

Abia acum realizează adevărul despre COVID-19. Medicii sunt în stare de șoc

Abia acum realizează adevărul despre COVID-19. Medicii sunt în stare de șoc
Principala formă de manifestare a bolii COVID -19 vine cu complicații de respirație. Se pare că virusul, însă, face mult mai mult decât să atace plămânii. Reputați medici din străinătate au conștientizat abia acum cât de grav stau lucrurile.  

Oamenii de ştiinţă se află abia la începutul procesului de înţelegere a varietăţii problemelor de sănătate cauzate de noul coronavirus, arată medici şi experţi în maladii infecţioase, citaţi de Reuters, conform Agerpres. Unele din complicații pot persista în viața pacienților.

Pe lângă afecţiunile respiratorii coronavirusul atacă multe organe. ”Credeam că era doar un virus respirator. S-a dovedit că atacă însă şi pancreasul. Atacă şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. Nu am înţeles aceste lucruri la început”, a declarat medicul Eric Topol, cardiolog şi directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, California.

Pe lângă dificultăţile respiratorii, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne. Noul coronavirus poate, de asemenea, să cauzeze complicaţii neurologice, care variază de la migrenă, ameţeală şi pierderea gustului şi a mirosului până la convulsii şi stări de confuzie.


Actor celebru pus la zid de colegele de la Hollywood: ”E gras, nu știe să se lupte, se poartă foarte urât”

Adio colăcei, bun venit siluetă! Rețetă ultrarapidă pentru a slăbi 10 kilograme


În plus, recuperarea poate fi lentă, incompletă şi costisitoare, cu un impact uriaş asupra calităţii vieţii pacientului. Manifestările ample şi diverse ale bolii COVID-19 sunt ”oarecum unice”, afirmă și medicul Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine din Chicago.

E cunoscut că persoanele cardiace care fac prezintă riscuri mai mari de a suferi complicaţii medicale, dar în cazul acestui nou tip de coronavirus specialistul vorbește de ”dimensiunea amplă a complicaţiilor în afara zonei plămânilor”. E vorbește și de recuperarea care necesită foarte mult timp, în cazul celor care au făcut boala. Specialiștii spun că pentru fiecare zi de terapie intensivă, s-a calculat că un pacient are nevoie de o săptămână de recuperare.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre