Un nou studiu al oamenilor de știință din Australia pune sub semnul întrebării eficacitatea și siguranța pe termen lung a dietei fără carbohidrați.
Poate crește riscul de diabet de tip 2
Studiul care a ținut timp de 17 ani arată că în cazul în care zaharurile rafinate și amidonul nu sunt înlocuite cu alimentele „potrivite”, o dietă săracă în carbohidrați poate crește de fapt riscul de diabet de tip 2.
„O dietă sănătoasă este o piatră de temelie pentru prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2. Cu toate acestea, tipul de dietă recomandat pentru prevenire ar putea varia de dieta recomandată pentru gestionarea diabetului de tip 2”, scriu cercetătorii de la Universitatea Monash și Universitatea RMIT, care au condus studiul.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au analizat datele de sănătate a aproape 40.000 de locuitori din Melbourne, care au fost recrutați între 1990 și 1994.
Se pot instala bolile metabolice
Constatările sugerează că o dietă săracă în carbohidrați poate duce la creșterea în greutate pe termen lung, crescând posibil riscul de a dezvolta boli metabolice. Acest lucru se poate datora „în principal conținutului ridicat de grăsimi din dietă (în special grăsimi nesaturate)”, au spus cercetătorii din Australia.
Cei care au raportat că mănâncă cei mai puțini carbohidrați în cadrul studiului au avut tendința de a consuma mai puține fibre și de a mânca mai multe proteine și grăsimi decât cei care au mâncat cei mai mulți carbohidrați.
O analiză publicată la începutul acestui an a constatat și o asociere îngrijorătoare între dieta fără carbohidrați și un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral și boala intestinului iritabil.
Specialiștii le recomandă celor care vor să țină o dietă să opteze pentru una echilibrată, care este cea mai bună modalitate de a preveni bolile metabolice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook