Oamenii de știință au descoperit că o zi pe Pământ s-ar putea extinde în cele din urmă la 25 de ore. Această posibilitate își are rădăcinile în îndepărtarea treptată a Lunii de Pământ.
Un studiu al Universității Wisconsin-Madison, SUA, arată că luna se îndepărtează de Pământ cu o viteză de aproximativ 3,8 centimetri pe an.
„Acest proces ar putea adăuga încă o oră la ziua Pământului în următorii 200 de milioane de ani”
Această mișcare face ca rotația Pământului să încetinească, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la zile mai lungi. Stephen Meyers, profesor de geostiințe la universitate și coautor al studiului, împărtășește această posibilitate: „Pe măsură ce luna se îndepărtează, Pământul este ca un patinator artistic care se rotește și care încetinește pe măsură ce își întinde brațele”.
Cu 1,4 miliarde de ani în urmă, o zi pe Pământ dura 18 ore
Studiul publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Science sugerează că acest proces ar putea adăuga încă o oră la ziua Pământului în următorii 200 de milioane de ani.
Studiul care analizează istoria relației dintre Pământ și Lună arată, de asemenea, că acum 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura puțin peste 18 ore. Acest lucru se datorează faptului că luna era mai aproape și a schimbat modul în care Pământul se rotea în jurul axei sale.
„Una dintre ambițiile noastre a fost să folosim astrocronologia pentru a spune timpul în trecutul cel mai îndepărtat”
Cu astfel de predicții în viitor îndepărtat, oamenii de știință folosesc o metodă numită astrocronologie. Această tehnică le permite cercetătorilor să analizeze înregistrările geologice care descoperă informații despre timpurile timpurii ale sistemului solar și despre trecutul Pământului.
„Una dintre ambițiile noastre a fost să folosim astrocronologia pentru a spune timpul în trecutul cel mai îndepărtat, pentru a dezvolta scări de timp geologice foarte vechi. Vrem să putem studia roci vechi de miliarde de ani într-un mod comparabil cu modul în care studiem procesele geologice moderne”, a explicat Meyers.
Studiul analizează contextul geologic al îndepărtării treptate a Lunii de Pământ
Îndepărtarea treptată a Lunii de Pământ este cunoscută de zeci de ani, însă studiul Universității americane din Wisconsin-Madison analizează mai profund contextul geologic al acestui fenomen.
Analizând formațiuni geologice antice și straturi de sedimente, Meyers și echipa sa au reușit să urmărească istoria sistemului Pământ-Lună pe parcursul a miliarde de ani, oferind o imagine mai clară a posibilității de a avea 25 de ore într-o zi.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook