Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă de boli foarte grave la copii. Masca de protecție a avut un rol important în această situație

Alertă de boli foarte grave la copii. Masca de protecție a avut un rol important în această situație
În urmă cu câteva zile publicam știrea despre creșterea cazurilor de varicelă la copiii din Timișoara. Acum specialiștii în sănătate publică urmăresc posibilitatea apariției rujeolei sau poliomielitei.

În ultima săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost evaluați câte 3-4 pacienți pe zi, toți cu varicelă, pe lângă restul de cazuri cu alte afecțiuni.

Medicii spun că, odată cu renunțarea la protecția practicată pe durata stării de alertă, oamenii nu mai sunt așa de atenți la igiena sanitară, iar îmbolnăvirile apar rapid.

După varicelă, alertă și pe cazurile de rujeolă și poliomielită

Sâmbătă a venit o atenționare de la specialiștii în sănătate publică. Ei monitorizează situația din țară în ceea ce privește apariției cazurilor de rujeolă sau poliomielită. Asta pentru că Ucraina se confruntă de câțiva ani cu focare de rujeolă (pojar), iar în rândul refugiaților ajunși în România au fost confirmate trei cazuri din nouă suspiciuni.

Medicii recomandă să se respecte programul național de vaccinare, care include scheme de imunizare atât pentru rujeolă, cât și pentru poliomielită.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care duce frecvent la complicații severe. În schimb, poliomielita poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.

Președintele Societății Române de Epidemiologie medicul Doina Azoicăi a făcut o declarație pentru Radio România Actualități.

„Se face apel la întreaga populație ca vaccinarea copiilor să se deruleze în mod corespunzător și în această situație sigur că protecția lor poate fi asigurată prin administrarea corectă la intervale recomandate a preparatelor vaccinale”.

Îngrijorează și cazurile de varicelă care au apărut

Unele dintre cazurile de varicelă, apărute la Timișoara, au fost foarte grave și au necesitat spitalizarea. Medicii spun că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anticovid, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu aceasta boală ar putea crește semnificativ.

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu 2-3 zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

Împotriva varicelei există vaccin, însă nu este foarte accesat în țara noastră.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre