Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă în lumea medicală. Iată ce s-a descoperit despre noua mutație a Omicron numită „Centaurus”

Alertă în lumea medicală. Iată ce s-a descoperit despre noua mutație a Omicron numită „Centaurus”
Un mutant omicron super contagios îi îngrijorează pe oamenii de știință. Acesta se numește BA.2.75 sau... „Centaurus”

Noua variantă numită „Centaurus” îi îngrijorează pe medici, deoarece câștigă teren în India și apare în numeroase alte țări, inclusiv în Statele Unite. Oamenii de știință spun că această variantă – BA.2.75 – ar putea fi capabilă să se răspândească rapid și să ocolească imunitatea obținută prin vaccinuri și infecții anterioare. Nu este clar dacă ar putea provoca boli mai grave decât alte variante Omicron, inclusiv BA.5, care se remarcă la nivel mondial, scrie Time.com.

„Este încă foarte devreme pentru a trage prea multe concluzii, a declarat Matthew Binnicker, director de virologie clinică la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. Dar se pare că, în special în India, ratele de transmitere arată un fel de creștere exponențială”. Dacă va depăși BA.5, a spus el, nu s-a stabilit încă dacă acesta va concura BA.5.

Noua varinată Omicron se răspândește în toată lumea

Cu toate acestea, faptul că a fost deja detectat în multe părți ale lumii, chiar și cu niveluri mai scăzute de supraveghere virală, „este un indiciu timpuriu că se răspândește”, a declarat Shishi Luo, șeful departamentului de boli infecțioase al Helix, o companie care furnizează informații despre secvențierea virală către Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Cel mai recent Omicron mutant a fost reperat în mai multe state îndepărtate din India și pare să se răspândească mai repede decât alte variante de acolo, a declarat Lipi Thukral, om de știință la Council of Scientific and Industrial Research-Institute of Genomics and Integrative Biology din New Delhi. De asemenea, a fost detectată în alte aproximativ 10 țări, printre care Australia, Germania, Regatul Unit și Canada. Două cazuri au fost identificate recent pe Coasta de Vest a SUA, iar Helix a identificat un al treilea caz în SUA săptămâna trecută.

Ceea ce alimentează îngrijorarea experților este un număr mare de mutații care separă această nouă variantă de predecesoarele Omicron. Unele dintre aceste mutații se află în zone care au legătură cu proteina spike și ar putea permite virusului să se lege de celule mai eficient, a declarat Binnicker. Pe de altă parte, cred medicii, modificările genetice ar putea face mai ușor pentru virus să ocolească anticorpii – proteinele protectoare produse de organism ca răspuns la un vaccin sau la o infecție cu o variantă anterioară, mai arată sursa citată.

Cât de mult ajută vaccinurile anti – COVID-19

Experții spun că vaccinurile și rapelurile sunt în continuare cea mai bună apărare împotriva unei forme severe de COVID-19. În toamnă, este probabil ca în SUA să apară formulări actualizate ale vaccinului în curs de dezvoltare care vizează tulpini Omicron mai recente.

„Unii ar putea spune: Ei bine, vaccinarea și rapelurile nu au împiedicat oamenii să se infecteze. Și, da, acest lucru este adevărat. Dar ceea ce am văzut este că rata oamenilor care ajung în spital și mor a scăzut semnificativ. Pe măsură ce tot mai mulți oameni au fost vaccinați, au fost stimulați sau au fost infectați în mod natural, începem să vedem că nivelurile de fond ale imunității la nivel mondial crește”, a mai declarat Binnicker.

Între timp, Dr. Gagandeep Kang, care studiază virușii la Colegiul Medical Creștin din India, în Vellore, a declarat că îngrijorarea crescândă cu privire la această variantă subliniază necesitatea unor eforturi mai susținute de urmărire și localizare a virușilor, care să combine eforturile genetice cu informații din lumea reală despre cine se îmbolnăvește și cât de grav.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre