Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce este tratamentul cu plasmă

Ce este tratamentul cu plasmă
Cum aplică în România tratamentul cu plasmă luată de la bolnavi vindecați de Covid-19. Ce criterii trebuie să îndeplinească doatorul?

Românii infectați cu coronavirus pot fi tratați cu plasmă luată de la pacienți vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat la Digi24 cum va decurge procedura, ce presupune, cine sunt persoanele eligibile și când va începe propriu-zis aplicarea acestei terapii.

Cine face recoltarea plasmei

Recoltarea se face în centrele de hematologie coordonate de Institutul de Hematologie și Transfuzii. Spitalele vor avea protocoale de colaborare cu aceste centre de transfuzii. Le vor furniza o listă cu pacienți vindecați, respectând toate criteriile de protecție a datelor. Potențialii donatori vor semna în prealabil un consimțământ informat cu privire la furnizarea acestor date către centrele de transfuzii. Apoi, aceste centre vor contacta pacienții vindecați și dacă aceștia își dau acordul – este un act voluntar – vor fi programați pentru consult și donare, a explicat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ce criterii trebuie să îndeplinească donatorul

Sunt o serie de criterii care stabilesc eligibilitatea donatorului: criteriile standard pentru orice donare de sânge și în plus, pentru plasma Covid sunt și niște criterii și niște analize, niște teste, specifice. Una dintre analize este aceea a titrării anticorpilor anti-covid din sânge, analiză care nu este foarte la îndemână în prezent în România. „Există teste calitative serologice, încep să apară și aceste teste cantitative, sperăm să le putem utiliza, pentru că este foarte important ca această plasmă să fie bogată în anticorpi, adică pacienții, donatorii, să aibă un titlu suficient de mare de anticorpi anti-covid, astfel încât plasma să fie eficientă la administrare”, a spus Dragoș Garofil, la digi24.ro.

Pe lângă această analiză, mai sunt niște teste de LT-PCR pentru virușii hepatici – hepatită B, hepatită C și HIV – care vor permite administrarea mult mai rapidă a plasmei, pentru că testele standard, serologice, care se utilizează la orice donare, nu permit utilizarea rapidă, ci congelarea plasmei pentru șase luni, timp în care donatorul este retestat și abia apoi se poate administra, a explicat secretarul de stat.

Care este perioada optimă de la vindecare pentru a dona plasmă

Studiile de imunologie post-covid arată că perioada de 14 zile de la dispariția completă a simptomelor pare să fie perioada cea mai propice pentru donarea de plasmă, pentru că atunci titlul anticorpilor are cele mai mari șanse să fie la un nivel ridicat.

Din păcate, spune Dragoș Garofil, nu sunt cunoscute prea multe lucruri, adică unii pacienți nu dezvoltă anticorpi, alți pacienți au o curbă descendentă a anticorpilor imediat după vindecare, de aceea este important să testăm, să dozăm acest titlu de anticorpi.

Dar recomandarea acestei metodologii este ca donarea să se facă la 14 zile de la dispariția completă a simptomelor și după ce au un test RT-PCR negativ pentru covid.

Ce pacienți vor primi terapia cu plasmă

Terapia cu plasmă cu anticorpi se aplică pacienților critici din secțiile ATI. Această administrare se face monitorizat, toate datele se vor centraliza la Comisia de ATI, mai departe la Ministerul Sănătății și la INHT și mai departe, către forurile europene care centralizează toată experiența cu administrarea de plasmă.

În paralel, medicația acestor pacienți în stare critică este păstrată, a precizat secretarul de stat.

Se va interveni cu această terapie suplimentară în momentul în care pacienții au o progresie rapidă a pneumoniei severe, cu infiltrate pulmonare masive, în ciuda tratamentului administrat, cu un raport presiune oxigen PO2 sub 300 sau la pacienții ventilați mecanic sau în pragul intubației și ventilației mecanice, cu dispnee severă, tahipnee, saturație mică a oxigenului.

Terapia se va aplica în toate spitalele din țară, dar acestea trebuie să obțină în prealabil avizul Comisiei ATI a Ministerului Sănătății, care le va furniza atât protocolul de administrare, cât și protocolul de monitorizare.

Cât de sigur e succesul terapiei?

Toate studiile de folosire a plasmei în Covid sunt pe un număr de cazuri limitate. Totul se bazează pe o experiență limitată, dar chiar și așa, studiile din Italia, din China arată că plasma convalescentă poate da rezultate foarte bune la pacienții critici. De aceea România face acest pas, spune oficialul din Ministerul Sănătății. Sunt studii în care, la o serie de 9-10 cazuri, absolut toți pacienții au supraviețuit. Este adevărat că un studiu limitat la un număr atât de mic de cazuri nu poate emite judecăți cu grad înalt de încredere, dar studiile sunt promițătoare, a adăugat Dragoș Garofil.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre