Simona Ionescu / Redactor Șef

Alimentele permise pacienților care suferă de pancreatită. Medicii recomandă să mâncați puțin și des

Alimentele permise pacienților care suferă de pancreatită. Medicii recomandă să mâncați puțin și des
Cu bolile pancreasului nu e de glumit, spun medicii, întrucât au un impact negativ asupra sănătății organismului. Cercetătorii au identificat alimente pe care pacienții cu probleme ale pancreasului le pot consuma.

Studiile medicilor au arătat că unul din cinci cazuri pot duce la complicații, care pot pune viața pacientului în pericol. La ce alimente puteți apela dacă suferiți de pancreatită.

În cazul unui episod de pancreatită cronică, se evită alimentele și băuturile

Pancreasul îndeplinește o funcție importantă în eliberarea enzimelor și vă ajută să digerați alimentele. Există alimente, spun specialiștii care ajută pancreasul, protejându-l, dar și produse care sunt foarte periculoase pentru persoanele care suferă de pancreatită.

În timpul unui episod de pancreatită acută, primul pas al tratamentului implică adesea evitarea tuturor alimentelor și băuturilor. Este posibil ca medicii să fie nevoiți să administreze o dietă lichidă specială, fluide intravenoase sau alimentație enterală (un tub de alimentare).

Alimente bogate în amidon

Când faza acută este controlată, dar și la pacienții cu pancreatită cronică cu formă ușoară, este foarte important să aveți grijă de alimentele pe care le consumați. Medicii recomandă totodată să mâncați des și în cantități mici. Pentru a reduce simptomele în timpul recuperării, medicul vă poate recomanda să începeți cu alimente bogate în amidon, cum ar fi orezul, pastele și pâinea.

Sunt bune și legumele și fructele

Alimentele permise pacienților care suferă de pancreatită. Medicii recomandă să mâncați puțin și des
Carnea slabă și brânza fără grăsime, bune în pancreatită

Asociați aceste alimente bogate în amidon cu alimente bogate în proteine și sărace în grăsimi. De exemplu, carne slabă, carne de pasăre fără piele, precum și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Pancreasul nu va trebui să muncească atât de mult pentru a procesa aceste alimente.

Legumele și fructele sunt, de asemenea, părți importante ale unui plan alimentar sănătos pentru pancreatită acută. Fructele de culoare violet precuim afinele sau murele sunt alimentele îndrăgite de pancreas, datorită conținutului de antocianine.

Reduceți aportul de grăsimi

După o pancreatită acută, medicul recomandă reducerea aportului de grăsimi până la ameliorarea simptomelor. Evitați consumul de cărnuri grase, organe, alimente prăjite, maioneză, ulei, margarină, unt, lactate cu conținut mare de grăsimi, produse de patiserie, prăjituri, înghețată.

Potrivit unui studiu din 2016, consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de pancreatită cronică. Renunțați definitiv la alcool, pentru că poate agrava pancreatita. Fumatul este, de asemenea, asociat cu complicații grave ale pancreatitei și aveți grijă să vă hidratați.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri