Simona Ionescu / Redactor Șef

ARFID, afecțiunea care le dă copiilor viața peste cap. Specialiștii trag un semnal de alarmă

ARFID, afecțiunea care le dă copiilor viața peste cap. Specialiștii trag un semnal de alarmă
O tulburare alimentară destul de nou apărută, ARFID poate transforma viața copiilor într-un adevărat chin. Cum se manifestă afecțiunea și ce recomandă specialiștii.

Potrivit specialiștilor, copiii care au această afecțiune mănâncă extrem de selectiv și uneori au un interes scăzut pentru consumul de alimente. Micuții consumă o varietate limitată de alimente, ceea ce poate duce la o creștere și o nutriție deficitară.

A devenit un diagnostic în 2013

Potrivit specialiștilor în domeniu, ARFID –  Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder reprezintă o tulburare care produce „repulsia față de un număr mare de alimente” și a devenit un diagnostic clinic în 2013. Deoarece este un diagnostic relativ nou, clinicienii încă învață despre această tulburare și cum să o trateze. Dar există caracteristici cheie o deosebesc de alte tulburări alimentare.

„Pacienții cu ARFID nu se preocupă în mod deosebit de greutate sau formă, atât de muult cât o fac tinerii cu bulimie nervoasă, anorexie nervoasă tipică.

Ceea ce deosebește ARFID de aceste trei diagnostice de tulburări de alimentație este îngrijorarea lor cu privire la gustul, textura, culoarea sau chiar „mișcarea” alimentelor în cavitatea bucală”, a explicat Daniel Le Grange, PhD, director al Programului de tulburări de alimentație de la Universitatea din California, San Francisco.

Se instalează și la fete și la băieți

Pacienții cu pot fi sau nu subponderali, dar pierderea în greutate nu este motivația din spatele obiceiurilor lor alimentare. Pentru că poate fi greu să distingi ARFID de „mâncatul pretențios” normal, este posibil ca micuțul să nu primească un diagnostic imediat.

Această afecțiune se poate instala atât la fete, cât și la băieți. Copiii cu ARFID evită alimentele care au un anumit gust, textură, culoare sau o altă calitate specifică. Aceștia își restricționează alimentația din cauza fricii de a se îneca, de a vomita sau de a se îmbolnăvi în alt mod.

Există și copii care nu sunt interesați de mâncare

Copiii cu ARFID uită să mănânce, se distrează în timpul meselor sau mănâncă extrem de încet

De exemplu, dacă au înghițit cu greutate în trecut o bucățică mică de roșie, ar putea refuza să mănânce nu doar aceste legume, ci și toate lucrurile roșii sau care au un miros asemănător. Există și copii care pur și simplu nu sunt interesați de mâncare.

Aceștia uită să mănânce, se distrează în timpul meselor sau mănâncă extrem de încet. Și tind să le placă doar un set restrâns de alimente. Este posibil ca micuții cu toate tipurile de ARFID să aibă obiceiuri sau ritualuri rigide în ceea ce privește mâncatul.

Copiii pierd în greutate sau nu reușesc să ia în greutate

Fie să insiste să mănânce lucrurile într-o anumită ordine, fie să țină alimentele care nu le plac departe de farfuriile lor. Specialiștii spun că aceste obiceiuri alimentare vor avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății lor fizice sau mentale. Adesea, acești copii pierd în greutate sau nu reușesc să ia în greutate și să crească pe măsură ce înaintează în vârstă, iar organismul lor nu funcționează normal.

Dr. Le Grange susține că afecțiunea are și impact social. Acești copii vor refuza să meargă cu părinții la restaurant, nu acceptă invitațiile prietenilor sau să meargă la școală. Specialiștii recomandă părinților să fie foarte atenți la alimentația copiilor și la primul semn să meargă la un control amănunțit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre