Simona Ionescu / Redactor Șef

Sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune mai puțin cunoscută. Care sunt factorii declanșatori

Sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune mai puțin cunoscută. Care sunt factorii declanșatori
Sindromul picioarelor neliniștite (RLS) este o afecțiune care provoacă o nevoie foarte puternică de a mișca picioarele. Se întâmplă de obicei seara sau noaptea, atunci când stați jos sau întinși. Mișcarea ameliorează disconfortul pentru o perioadă scurtă de timp. Ce factori declanșează această afecțiune. 

Sindromul picioarelor neliniștite poate începe la orice vârstă și tinde să se agraveze odată cu vârsta. Acesta poate perturba somnul, ceea ce interferează cu activitățile zilnice. Sindromul picioarelor neliniștite este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Printre factorii declanșatori se numără stresul. 

Simptomele afecțiunii

Principalul simptom al sindromului picioarelor neliniștite este nevoia de a mișca picioarele. Cei care suferă de această afecțiune au, în timp ce se odihnesc, senzații inconfortabile care încep, de obicei, după ce stau întinși o perioadă lungă de timp. Dar această senzație poate să apară și dacă stați în mașină, în avion sau în orice altă parte.

Din fericire, această  senzație se diminuează odată cu mișcarea. Întinderea, zdruncinarea picioarelor, ritmul sau mersul pe jos pot îmbunătăți simptomele. Din nefericire însă, simptomele dau de furcă suferinzilor mai ales noaptea.

Senzații apăsătoare

Mișcări nocturne ale picioarelor în timpul nopții. RLS poate fi asociat cu o altă afecțiune, mai frecventă, numită mișcări periodice ale membrelor din timpul somnului. Această afecțiune face ca picioarele să aibă contracții și să lovească în timpul somnului, posibil pe tot parcursul nopții.

Oamenii descriu de obicei simptomele RLS ca fiind senzații apăsătoare și neplăcute în picioare sau în picioare. De obicei, acestea apar pe ambele părți ale corpului. Mai rar, senzațiile afectează brațele. Uneori, senzațiile de RLS sunt greu de explicat. De obicei, persoanele cu RLS nu descriu afecțiunea ca pe o crampă musculară sau amorțeală. Cu toate acestea, ei descriu în mod constant dorința de a mișca picioarele.

Când trebuie să consultați un medic

De ce apare sindromul persoanelor neliniștite

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de sindromul picioarelor neliniștite. RLS poate interfera cu somnul, poate provoca somnolență în timpul zilei și vă poate afecta calitatea vieții. Specialiștii său că această afecțiune apare înainte de vârsta de 45 de ani și de obicei se regăsește în istoricul familiei. Afecțiunea progresează lent. Dar poate avea și un debut tardiv, după vârsta de 45-50 de ani și apare mai mult la femei.

Care sunt cauzele sindromului picioarelor neliniștite?

Cauza sindromului picioarelor neliniștite nu este bine cunoscută. Ea poate fi legată de modul în care funcționează partea creierului care determină mișcarea (ganglionii bazali). Ganglionii bazali folosesc dopamina pentru a regla modul în care corpul dumneavoastră se mișcă. Dacă această parte a creierului dumneavoastră nu primește suficientă dopamină, nu este capabilă să vă regleze mișcarea atât de eficient pe cât ar trebui. Acest lucru poate duce la simptome de RLS.

Care sunt factorii declanșatori

Cercetătorii sugerează că la apariția afecțiunii poate contribui deficiența de fier sau anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele, antidepresivele sau medicamentele împotriva stărilor de vomă. Dar se poate instala și în cazul femeilor însărcinate, a persoanelor suferinde de diabet, boli de rinichi, neuropatie periferică. Factorii declanșatori sunt alcoolul, cofeina, nicotina, stresul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre