Simona Ionescu / Redactor Șef

Beneficiile neștiute ale înghețatei asupra sănătății. Ce spun oamenii de știință

Beneficiile neștiute ale înghețatei asupra sănătății. Ce spun oamenii de știință
Nu există vară perfectă fără o înghețată delicioasă. Oamenii de știință le dau o veste extraordinară iubitorilor acestui desert. Înghețata nu doar că vă răcorește, dar aduce și beneficii asupra sănătății.

Oamenii de știință susțin că există unele beneficii reale pentru sănătate care pot fi obținute în urma consumului uneia dintre dulciurile preferate ale lumii: înghețata.

Înghețata este bogată în energie

Primul lucru pe care ar trebui să îl știți despre înghețată este că are o mulțime de calorii, dar vă furnizează energie.  Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit notează că acest tip de energie din alimente, care se măsoară în calorii, este vital pentru activitățile zilnice și funcțiile corporale, dar cei care nu vor să aibă probleme cu kilogramele în plus, e indicat să se oprească la porții mici.

Înghețata are vitamina A, excelentă pentru îmbunătățirea vederii

Înghețata conține aproape 18% din necesarul zilnic de vitamina A, ce joacă multe roluri importante în corp, fiind un ajutor prețios pentru sănătatea ochilor. Consumul suficient de vitamina A poate ajuta la reducerea riscului de degenerare maculară legată de vârstă, o boală în care retina se deteriorează și vederea devine încețoșată.

De asemenea, aveți nevoie de vitamina A pentru a vă îmbunătăți imunitatea, astfel încât organismul să se poată apăra de boli. Vitamina A este un antioxidant care poate ajuta la combaterea daunelor produse de radicalii liberi din organism, care pot duce la boli precum cancerul. Pe lângă produsele lactate precum înghețata, vitamina A poate fi găsită în spanac și alte frunze verzi, precum și în morcovi și pepene galben.

Înghețata conține vitamina B12, esențială pentru formarea globulelor roșii

Știați că o singură porție de înghețată are 22% din doza zilnică recomandată de vitamina B12? Această vitamină este necesară pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, aveți nevoie de ea pentru ca organismul să creeze globule roșii care să transporte oxigen în diferite părți ale corpului.

Înghețata are calciu pentru oase puternice

Beneficiile neștiute ale înghetatei asupra sănătății

O ceașcă cu înghețată, spun oamenii de știință, are 169 mg de calciu, ceea ce reprezintă aproximativ 17% din necesarul zilnic al organismului. Pe lângă oasele puternice, calciul este benefic pentru organism, ajutându-vă mușchii să se contracte și chiar coagulând sângele atunci când aveți o rană. Fără suficient calciu, v-ați putea pune în pericol sistemul osos, copiii sunt predispuși să dezvolte rahitism, în timp ce populațiile mai în vârstă sunt expuse riscului de osteoporoză.

Înghețata are vitamina D pentru prevenirea creșterii cancerului

Nu în ultimul rând, înghețata are vitamina D, cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, necesară pentru oase puternice și sănătoase. Dar și pentru că poate inhiba creșterea celulelor canceroase în organism, potrivit Harvard Medical School.

Și tot înghețata are potasiu, excelent pentru echilibrul fluidelor. O jumătate de cană de înghețată are puțin mai mult de 129 mg, aproximativ 4% din necesarul zilnic, important pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

Înghețata vă stimulează starea de spirit

Ați avut vreodată senzația că deveniți mai fericiți când măncați înghețată? Nu este doar o închipuire. The Guardian relatează că neuroștiințele care studiază creierul au observat că atunci când oamenii mănâncă înghețată, aceasta stimulează cortexul orbitofrontal, descris de unul dintre cercetători drept „zona fericită a creierului”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre