Chiar dacă se spune că îngrașă, cartoful este una din cele mai accesibile legume, disponibile tot timpul anului.
Cartoful, calități
Cartoful reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi, vitaminele C şi B6, precum şi de potasiu. Potasiul este un mineral care joacă un rol important în funcţionarea optimă a inimii şi a sistemului nervos. Modul de preparare face diferenţa între cartoful ca aliment sănătos şi cartoful ca aliment neprietenos.
Nutriţioniştii recunosc însă calităţile nutritive ale cartofilor. Însă, este bine de știut că această legumă se consumă doar gătită, din cauza conţinutului crescut de amidon nedigerabil.
Sub coajă, cartofii conţin cantităţi crescute de glicoalcaloizi (cel mai important fiind solanina), cu potenţial toxic. Din acest motiv nu se vor consuma cartofii expuşi prea mult timp la lumină, care devin negricioşi, loviţi sau îmbătrâniţi.
Cum se prepară corect cartofii
- Modalitatea în care aceştia sunt gătiţi este esenţială pentru a conferi cartofilor eticheta de „legumă sănătoasă“. Atunci când sunt preparaţi în mod corect (la cuptor, la abur, fierţi/copţi în coajă), cartofii reprezintă o sursă relativ ieftină de substanţe hrănitoare esenţiale pentru orice persoană.
- Cartofii gătiţi la cuptor, cu ulei de măsline, sau copţi în coajă pot fi incluşi chiar şi în planurile de slăbit, întrucât aceştia oferă organismului multe beneficii nutriţionale.
- Deşi bananele au fost considerate tot timpul unele dintre alimentele cu un conţinut ridicat de potasiu, în realitate, cartofii au cea mai mare cantitate de potasiu existentă într-un singur produs alimentar.
- Un cartof mediu copt, în coajă, conţine aproximativ 700 mg de potasiu.
- Cartofii sunt o bună sursă de vitamina C. Un cartof de mărime medie oferă aproximativ 45% din doza zilnică de vitamina C, esenţială pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece.
Ce a ars în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu. Au fost distruse opere de artă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook