Practic sunt rondele de cartof prăjite în tigaie la care se adaugă opțional ceapă și ceva afumătură (costiță, kaiser). Unele rețete prevăd cartofi fierți, altele cartofi cruzi.

Un altfel de cartofi prăjiți. Rețetă germană

Cartoful este o sursă de energie, abundă în minerale şi vitamine precum complexul de vitamina B (B1, B2, B3 şi B6), vitamina C, Potasiu şi Fier.

Cartofii sunt foarte populari în Europa (mai ales în Germania, Austria, Scandinavia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia), dar și la noi. Sunt ieftini și pot fi preparați în foarte multe moduri.

Ingrediente

  • 700 grame cartofi
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de sântână
  • Pesmet
  • Sare şi piper.

Mod de preparare

  • Cartofii se fierb în coajă, se dau la răcit apoi se curăţă.
  • Vor fi tăiați rondele și prăjiți în cuptor sau tigaie, în ulei sau unt.
  • În timp de cartofii se rumenesc, prăjiți afumătura (costiță sai kaiser) până devine crocantă.
  • Se pun pe prosoape de hârtie pentru a absorbi grăsimea în exces. În uleiul rămas în tigaie, se călește ceapa până se rumenește.
  • Kaiserul, cartofii și ceapa se pun în tigaie, se sărează, piperează și se pune și o lingură de boia (după gust).
  • Dacă doriți, puneți ingredientele la cuptor, într-o tavă unsă cu unt și presărat cu pesmet.
  • Cartofii nemţeşti vor fi gata atunci când se desprind uşor de pe pereţii vasului şi sunt uşor rumeniţi.

Bratkartoffeln. Sfaturi și ponturi utile

Cele câteva ponturi utile reușitei acestei rețete.

  • soiul cartofilor: se folosesc cartofi speciali pentru prăjit sau salate („săpunari”, nu făinoși) ca să-și păstreze forma și textura;
  • cartofii se fierb în coajă în apă cu multă sare;
  • cartofii fierți și decojiți se taie în rondele de cca. 0,5 cm sau în cuburi cu latura de 2-3 cm;
  • se folosesc tigăi foarte largi în care cartofii să aibă loc să stea pe un singur strat, pentru a se obține o rumenire uniform;
  • grăsimea care se folosește în mod tradițional la Bratkartoffeln este Butterschmalz – adică unt clarificat sau un mix de ulei cu unt (câteodată și cu untură de porc);
  • se lucrează la foc mare pentru a obține crusta rumenă specifică acestui preparat;
  • afumătura (cubulețe sau fășiuțe) se poate pune de la început în tigaie însă peste stratul de cartofi;
  • ceapa se pune după ce s-au întors cartofii în tigaie (ca să nu se ardă).

Profesori despre Selly: ”un puștiulică cu ifose şi cu tupeu”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri