Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât ar trebui să fie ritmul cardiac de repaus în funcție de vârstă. Atenție la ceasurile inteligente

Cât ar trebui să fie ritmul cardiac de repaus în funcție de vârstă. Atenție la ceasurile inteligente
Ritmul cardiac de repaus a fost mult timp considerat un indicator esențial al sănătății, având rolul de a prezice vulnerabilitatea la atac de cord, accident vascular cerebral și boli pulmonare. Cu cât acest ritm este mai scăzut, cu atât se consideră că ești mai fit, deoarece inima lucrează eficient pentru a pompa sângele prin corp atunci când nu faci exerciții fizice.

Acum, milioane de oameni își cunosc „numărul magic” în fiecare minut al zilei, datorită ceasurilor inteligente pe care le poartă. Unele dispozitive emit chiar alerte dacă ritmul cardiac în repaus depășește o anumită valoare. Experții atrag atenția că ritmul cardiac de repaus indicat de ceasul inteligent nu este mereu un indicator fiabil al sănătății inimii.

Un studiu a arătat că bărbații din grupul de vârstă 50 – 59 de ani cu un ritm cardiac de repaus mai mare de 75 bpm (bătăi ale inimii pe minut) aveau de două ori mai multe șanse să moară în următorii 20 de ani față de cei cu un ritm de 55 bpm sau mai puțin. Rezultatele au sugerat, de asemenea, că fiecare bătaie suplimentară pe minut este asociată cu un risc cu 3% mai mare de deces, cu un risc cu 1% mai mare de boli cardiovasculare și cu o creștere de 2% a riscului de boli coronariene.

Cât de rapid bate o inimă sănătoasă în funcție de vârstă și gen

Ritmul cardiac de repaus, măsurat ca numărul de bătăi ale inimii pe minut în stare de relaxare, este considerat un indicator important al sănătății, motiv pentru care numeroase dispozitive inteligente oferă acum opțiunea de a-l monitoriza. 

Există o sumedenie de dispozitive care măsoară bătăile inimii. Noile studii indică valori diferențiate pe vârstă și gen

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) sugerează că o condiție optimă a inimii înseamnă un ritm cardiac de repaus sub 60 bpm, adică între 47 și 57 bpm. Se estimează că doar aproximativ 10% dintre oameni se încadrează în această categorie, majoritatea fiind sportivi profesioniști. Alte statistici sugerează că un ritm cardiac de repaus de tip atletic pentru bărbații între 18 și 25 de ani este între 40 și 52 bpm, în timp ce pentru bărbații de peste 65 de ani, acest ritm este între 52 și 55 bpm. Valoarea medie a ritmului cardiac pentru bărbați de toate vârstele este în jurul a 70 bpm, în timp ce aceia cu sănătate precară sau sub medie au un ritm de 75 bpm sau mai mult. 

Pentru femei, un ritm de repaus atletic la vârsta de 18 – 25 de ani este între 40 și 48 bpm, iar la femeile de 65 de ani sau mai mult, acest ritm se situează între 52 și 55 bpm. Rezultatele medii pentru femei sunt între 74 și 78 bpm la vârstele mai tinere și între 73 și 76 bpm la vârstele mai mari. Ca și în cazul bărbaților, un ritm de 75 – 80 bpm sau mai mult la femei este considerat problematic. 

Studiile sugerează că persoanele cu un ritm cardiac de repaus mai scăzut au, în general, sănătatea inimii mai bună, deoarece sunt mai sănătoase în general. Persoanele cu rezultate mai mari sunt mai susceptibile să aibă factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea sau obezitatea.

Cum se măsoară ritmul cardiac fără un dispozitiv inteligent

Un mod simplu de a-ți măsura ritmul cardiac de repaus este să îți pui degetul arătător și mijlociu pe partea interioară a încheieturii mâinii sau pe o parte a gâtului, sub maxilar. După ce găsești pulsul, numără bătăile timp de 60 de secunde pentru a obține valoarea bpm. Este recomandat să faci acest test în repaus, stând jos sau întins. De asemenea, nu este recomandat să bei cafea sau să fumezi înainte de a-ți măsura pulsul, deoarece aceste substanțe pot accelera ritmul cardiac, arată Daily Mail.

Ce este ritmul cardiac țintă (THR) și cum se calculează valoarea sa

Un alt indicator al sănătății inimii pe care dispozitivele inteligente îl monitorizează frecvent este ritmul cardiac țintă (THR), care măsoară viteza cu care ar trebui să bată inima în timpul exercițiilor fizice. THR se calculează prin scăderea vârstei din 220 bpm și apoi calculând 50 – 70% din acest rezultat. De exemplu, pentru o persoană de 50 de ani, THR ar fi între 85 și 119 bpm. Exercitarea într-un interval corect de THR ajută la menținerea unei bune condiții fizice, dar depășirea limitei superioare a acestuia poate fi periculoasă.

Dispozitivele inteligente dau erori

Deși ceasurile inteligente sunt foarte populare, experții avertizează să nu ne bazăm prea mult pe ele, deoarece pot prezenta erori. Multe măsoară ritmul cardiac folosind un senzor pe partea din spate a dispozitivului, dar acest lucru înseamnă că purtarea dispozitivului prea larg sau prea strâns poate afecta precizia datelor. De asemenea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare sau cele care au tatuaje pe încheietura mâinii pot obține rezultate inexacte, deoarece pielea mai închisă absoarbe mai multă lumină, iar tatuajele interferează cu lumina verde folosită de dispozitive pentru a măsura ritmul cardiac.

În lipsa unui ceas inteligent care să vă spună cum e ritmul cardiac, puteți să vă dați seama și singuri: dacă nu puteți vorbi defel în timpul antrenamentului, înseamnă că ați depășit limita

De asemenea, unele dispozitive opresc monitorizarea atunci când bateria este aproape descărcată pentru a conserva energia. Ca și în cazul oricăror dispozitive, pot apărea defecțiuni din cauza fabricației defectuoase, a problemelor software, a daunelor sau a uzurii. Se recomandă ca persoanele care prezintă simptome de probleme cardiace să consulte un medic, chiar dacă dispozitivul lor inteligent arată citiri normale.

Persoanele care nu au un dispozitiv inteligent pentru a-și monitoriza ritmul cardiac în timpul exercițiilor sunt sfătuite să aplice „testul conversației”. Dacă pot vorbi în timp ce fac exercițiile, dar simt că respirația lor devine mai greoaie, înseamnă că sunt la ritmul corect. Dacă nu pot vorbi deloc, probabil că depășesc limitele recomandate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre