Cât mai durează gripa în România. Ce spun specialiștii
![Cât mai durează gripa în România. Ce spun specialiștii](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2021/10/gripa-sezoniera.jpg)
După ce în ultimele săptămâni cazurile de gripă au crescut în mod alarmant, în România a fost instituită alertă epidemiologică. Specialiștii ne spun la ce să ne așteptăm în viitor.
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, în următoarele două-trei săptămâni gripa ar putea să intre pe un trend descendent.
În ultima perioadă, unităților de primiri urgențe ale spitalelor funcționează la capacitate maximă, iar ministrul Alexandru Rafila a mărturisit că este în legătură cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pentru a evita supraaglomerarea.
„Am avut în cursul zilei de astăzi, la prima oră, o nouă întâlnire cu directorii Direcției de Sănătate Publică, ca să vedem cum funcționează sau dacă funcționează centrele de tratament ambulatoriu, de diagnostic și tratament ambulatoriu.
Care să fie accesibile publicului în fiecare zi, până seara și eventual și în weekend, măcar până după-amiază, încât adresabilitatea la aceste centre să reducă presiunea asupra unităților de primiri urgențe”, a mărturisit ministrul Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății a introdus alergă epidemiologică în România, pentru ca gripa și infecțiile respiratorii să fie limitate.
„Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele 3 săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei”, a mai spus Ministerul Sănătății.
Din nefericire, lipsesc și medicamentele care sunt destinate infecțiile respiratorii dar și serul fiziologic, de aceea ministrul Rafila a luat măsuri alături de producători.
„Da, e o problemă pe care o cunoaștem și o monitorizăm, și facem și lucruri concrete, nu doar monitorizăm împreună cu producătorii de ser fiziologic.
Ne-am întâlnit deja de două ori și am stabilit măsuri concrete care să compenseze cererea crescută din această perioadă, pentru că serul fiziologic, prin politica de preț pe care o are România de foarte mulți ani, nu este interesant din punct de vedere comercial.
Avem o listă de medicamente pe care le numim critice, la care să putem să facem ajustări de preț, dar trebuie să fie o politică coerentă, nu o politică care să rezolve o situație de moment.
În timp, în ultimii mulți ani, anumite medicamente ieftine au dispărut de pe piață, ceea ce am putut să facem noi am făcut.
Am redus clawbackul la medicamentele generice și am acceptat o mărire de preț între 7 și 14% la medicamentele cu valori între un leu și 50 de lei”, a explicat ministrul Sănătății. Conform informațiilor oferite de Instititutul Național de Sănătate Publică, până acum virusul gripal a omorât 22 de persoane.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook