Simona Ionescu / Redactor Șef

Cauze mai puțin cunoscute ale răgușelii. Ce boli poate ascunde

Cauze mai puțin cunoscute ale răgușelii. Ce boli poate ascunde
Cele mai frecvente cauze ale unei voci răgușite includ o inflamație a căilor respiratorii din cauza unei infecții, noduli ai corzilor vocale din cauza utilizării excesive sau reflux acid. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că banala răgușeală poate ascunde boli grave.

Dacă răgușeala persistă, specialiștii spun că trebuie să mergeți urgent la un medic. Oamenii de știință susțin că infecțiile tractului respirator, nodulii corzilor vocale și refluxul acid sunt cele mai frecvente și cunoscute cauze ale răgușelii. Dar, potrivit informațiilor oferite de chirurgul ORL Kalpesh Patel, un număr considerabil de persoane au o voce răgușită din cauza unor boli mai puțin cunoscute.

Atenție la disfonia funcțională!

Unele medicamente pot duce la inflamarea corzilor vocale. Cel mai frecvent exemplu în acest sens este terapia prin inhalare cu steroizi în tratamentul astmului, care duce la o iritație chimică a laringelui cu răgușeala rezultată.

Disfonia funcțională, este o problemă frecventă în care calitatea vocii este slabă, dar nu există nicio problemă fizică evidentă la nivelul nervilor, laringelui sau cutiei vocale. Se tratează cel mai bine prin logopedie.

Paralizia corzilor vocale

Paralizia corzilor vocale se poate datora unei leziuni a unuia dintre nervii laringieni recurenți care controlează mușchii laringelui. Uneori poate apărea în timpul unei intervenții chirurgicale la nivelul gâtului, în special o intervenție o operație la nivelul glandei tiroide.

Dar uneori poate fi cauzată de o infecție severă sau de creșteri canceroase. Tumorile pulmonare pot afecta, de asemenea, nervul care alimentează corzile vocale. Tratamentul poate implica terapie vocală sau intervenții chirurgicale suplimentare.

Tumori în gât

Răgușeala poate ascunde multe boli

În cazuri rare, în special la fumători, pot apărea tumori care afectează corzile vocale. Deoarece acestea provoacă neregularități ale suprafeței netede normale a corzilor vocale, răgușeala este adesea un simptom de prezentare.

Adesea, tusea poate fi asociată cu prezența sângelui în spută. Răgușeala care durează mai mult de șase săptămâni, în special la pacienții fumători, trebuie investigată de un specialist ORL. Alte simptome de alarmă includ dificultăți asociate de înghițire, pierdere în greutate, durere la nivelul urechii și tuse cu sânge.

Când să consultați un medic

Dacă aveți o voce răgușită sau dacă observați orice altă modificare inexplicabilă a vocii, consultați imediat un medic specialist. În majoritatea cazurilor, atunci când se datorează unei infecții respiratorii superioare, aceasta nu durează mai mult de 10 zile până la 2 săptămâni.

Atunci când simptomele persistă mai mult de șase săptămâni, este necesară opinia unui specialist în urechi, nas și gât (ORL) pentru a exclude orice cauze grave.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre