Ce se întâmplă cu ficatul tău, atunci când bei cafea. Implicații și pentru cei care suferă de hepatită

În ultimii ani, numeroase studii științifice au evidențiat că un consum moderat de cafea poate avea un impact semnificativ asupra sănătății ficatului, reducând riscul unor afecțiuni hepatice grave și încetinind progresia bolilor existente.
Potrivit oamenilor de știință, beneficiile cafelei pentru ficat sunt atribuite unui amestec complex de compuși bioactivi. Un metabolit al cafeinei, paraxantina, are rolul de a încetini creșterea țesutului cicatricial în ficat, reducând riscul de fibroză, ciroză și cancer hepatic.
Studiile sugerează că acest compus modulează procesele inflamatorii și previne acumularea colagenului în țesutul hepatic. De asemenea, cafeaua, în special cea obținută la ibric, conține și kahweol și cafestol, cu proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii, care inhibă expresia genelor asociate cu proliferarea celulelor tumorale și reduc inflamația hepatică.
În ceea ce privește acizii clorogenici, principalii antioxidanți din cafea, aceștia reduc stresul oxidativ și inflamația, protejând celulele hepatice de daune.
Un studiu publicat în revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics susține că două cești de cafea pe zi reduc riscul de ciroză cu 44%, în special în cazurile legate de consumul excesiv de alcool. De asemenea, cafeaua protejează împotriva steatotei hepatice (ficatul gras) și poate încetini progresia spre steatohepatită non-alcoolică (NASH), o formă mai severă a bolii.
Compușii bioactivi din cafea, cum ar fi acizii clorogenici, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc acumularea de grăsime în ficat. Tot cafeaua este cea care scade riscul de apariție a cancerului hepatic. Efectele protectoare sunt atribuite compușilor precum cafestol și kahweol, care au proprietăți anticancerigene, inhibând proliferarea celulelor tumorale.
Și nu în ultimul rând, pentru persoanele cu hepatită virală cronică, consumul de cafea poate reduce severitatea leziunilor hepatice.
Potrivit studiilor, cafeaua este totodată cea care ajută la combaterea virusului hepatitei B și încetinește progresia fibrozei în hepatita C, datorită acizilor conținuți și efectelor antioxidante. Conform unui studiu din 2014, consumul de cafea are efecte pozitive asupra pacienților cu PSC și PBC, reducând riscul de complicații și mortalitate asociate cirozei non-virale.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook