Simona Ionescu / Redactor Șef

Substanțe chimice toxice în dormitoarele copiilor. Studiul oamenilor de știință e alarmant

Substanțe chimice toxice în dormitoarele copiilor. Studiul oamenilor de știință e alarmant
Un studiu recent a scos la iveală cât de vulnerabili sunt copiii la mai multe substanțe chimice care se găsesc în diferite produse din dormitorul lor.

Studiul, condus de Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto a identifica mai multe substanțe chimice din produsele care se găsesc în dormitoarele copiilor.

Saltelele, sursă semnificativă de emisii de substanțe chimice toxice

În urma studiului au fost identificați peste 22 de ftalați, substanțe ignifuge cu concentrații maxime, în dormitoarele copiilor. Echipa profesorului Miriam Diamond a realizat un studiu complementar, testând 16 saltele noi pentru copii, disponibile în magazinele de retail din Canada, dar fabricate cu materiale din Statele Unite și Mexic.

Rezultatele au arătat că saltelele reprezintă o sursă semnificativă de emisii de substanțe chimice toxice. Folosind simulări, cercetătorii au descoperit că greutatea și căldura corpului unui copil care doarme pot amplifica eliberarea acestor compuși volatili în aerul respirat.

„Căldura și greutatea corpului unui copil pe saltea pot crește emisiile de gaze toxice, un factor care nu este luat în considerare de standardele actuale de siguranță”, a declarat Jane Houlihan, director de cercetare la Healthy Babies, Bright Futures, o organizație dedicată reducerii expunerii copiilor la substanțe neurotoxice.

Cum afectează substanțele chimice sănătatea copiilor

Specialiștii spun că substanțe chimice se găsesc și în alte produse de consum, de la recipiente pentru copii la jucării și cosmetice. Acestea pot dăuna sistemului endocrin al micuților, fiind asociate cu pubertatea timpurie, probleme de reproducere, malformații genitale, obezitate infantilă, astm, probleme cardiovasculare și chiar cancer, conform National Institute of Environmental Health Sciences.

De asemenea, studiul a arătat și prezența de esteri organofosfați (OPFR), de care sunt legate de tulburări ale sistemului nervos, reproducerii și dezvoltării la copii. Pe de altă parte, o saltea testată conținea 1.700 ppm de TDCPP, un alt cancerigen cunoscut.

„Este alarmant că substanțe chimice restricționate în jucării sunt încă prezente în saltele, unde copiii petrec ore în fiecare noapte”, a spus Diamond.

Toate saltelele testate emiteau substanțe toxice

Substanțe chimice toxice în dormitoarele copiilor. Studiul oamenilor de știință e alarmant
Saltelele de copii, pline de substanțe chimice

Studiul a relevat că părinții nu pot evita expunerea copiilor la aceste substanțe prin alegerea unor saltele mai scumpe sau din materiale „naturale”. Jane Houlihan a subliniat că toate saltelele testate emiteau substanțe toxice, indiferent de preț sau țara de origine. Unele conțineau aditivi peste limitele legale, inclusiv o saltea certificată ca respectând reglementările.

Sfaturi utile pentru părinți

Ce pot face părinții în astfel de situații? Să aerisească regulat dormitorul și să curețe frecvent cu aspiratorul. Lenjerie de pat și hainele de dormit trebuie să fie spălate frecvent și să aibă grijă să aleagă culori neutre pentru lenjerie și așternuturi.

Specialiștii spun că nuanțele vii conțin adesea filtre ultraviolete pentru a preveni decolorarea. Evitați produsele cu aditivi sintetici, precum animalele de pluș sau accesoriile suplimentare din pătuț.

„Avem nevoie de reglementări mai stricte pentru aditivii toxici din produsele pentru copii, în special pentru cele aflate la câțiva centimetri de nasul și gura unui copil”, a mai spus Houlihan.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *