Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai mare țeapă în alimentație: Nici brânza nu mai e ce-a fost

Cea mai mare țeapă în alimentație: Nici brânza nu mai e ce-a fost
După ce s-a descoperit că micii vânduți de 1 Mai nu erau făcuți din carnea menționată pe etichetă, ci conțineau mai mult soia și zgârciuri, o nouă fraudă alimentară iese la iveală. De data aceasta, este vorba despre brânză, iar înșelătoria ar putea fi cea mai mare din ultimii ani.

Ajungem, poate, să umblăm cu substanțe chimice la noi, ca să putem face teste pe loc, în piață. Cea mai recentă „țeapă” în alimentație se învârte în jurul brânzei – un produs care a devenit, incredibil, unul dintre cele mai falsificate alimente de pe piață.

Cum se falsifică brânza

Brânza contrafăcută nu are aproape nicio legătură cu laptele. Comercianții folosesc uleiuri hidrogenate, prafuri cu aromă de lapte, amidon și alte substanțe chimice care ajută la închegarea produsului. În loc de lapte, se obține o imitație ieftină, dar aparent convingătoare.

 

Cea mai mare țeapă în alimentație: Nici brânza nu mai e ce-a fost
Brânza a devenit unul dintre cele mai falsificate elemente de pe piață

Există câteva indicii simple care te pot ajuta să deosebești brânza autentică de cea falsificată:

Aspectul: Brânza falsă este foarte fină și compactă, fără găurele sau imperfecțiuni. În schimb, brânza naturală are mici găuri și un aspect neregulat.

Testul apei: Dacă pui la desărat o bucată de brânză contrafăcută, aceasta se va dizolva sau se va dezintegra pur și simplu în apă.

Clorura de calciu: Unele produse sunt „netezite” cu clorură de calciu, care le dă un aspect artificial, lucios și uniform.

Cum detectezi amidonul din brânză cu betadină

Pentru a spori greutatea brânzei naturale, unii comercianți adaugă amidon, care are rolul de a reține apa și, astfel, brânza cântărește mai mult. Există însă un test simplu pe care îl poți face acasă:

  1. Cumpără o sticluță de Betadină (dezinfectant ieftin, pe bază de iod) de la orice farmacie.
  2. Picură puțină Betadină pe o bucățică de brânză suspectă.
  3. Dacă brânza conține amidon, soluția se va colora în albastru.
  4. Dacă brânza este curată, fără amidon, culoarea nu se va schimba.

Acest test, simplu și ieftin, poate fi un aliat de încredere pentru cumpărătorii care vor să știe exact ce pun pe masă.

 

Citiți și: 

Un medic de top trage un semnal de alarmă. Una dintre cele mai populare diete poate duce la infertilitate

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *