Un medic de top trage un semnal de alarmă. Una dintre cele mai populare diete poate duce la infertilitate

Dr. Karan Rajan, chirurg colorectal al NHS, a avertizat cu privire la pericolele dietei carnivore, care implică consumul de multă carne și puțini carbohidrați.
„Dacă sunteți o femeie care se gândește să devină carnivoră, trebuie să știți mai întâi un lucru esențial. Lipsa fibrelor, un element cheie al dietei, poate duce la dezechilibre hormonale care fac ravagii în toate domeniile, de la menstruație, la piele și chiar la metabolism.
Pentru majoritatea oamenilor, fibrele sunt o necesitate biologică pentru echilibrul hormonal, sănătatea intestinelor și acționează ca uleiul care unge corpul uman scârțâitor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei”, a explicat medicul chirurg.
Excesul de estrogen din organism este strâns legat de fibre, care îl ajută să fie eliminat din organism, prevenind perturbarea echilibrului delicat al hormonilor sexuali. Dar fără fibre adecvate, „estrogenul poate fi reabsorbit de intestine, ceea ce poate duce la dezechilibre hormonale”, menționează dr. Rajan. Acest lucru poate duce la dificultăți ale femeilor în a rămâne însărcinate, acnee și chiar creștere în greutate.
Dieta bogată în proteine și săracă în carbohidrați funcționează prin punerea organismului într-o stare de „cetoză”, forțându-l să ardă grăsimi, mai degrabă decât carbohidrați, pentru energie. Iar acest lucru, spun experții, poate avea consecințe devastatoare pentru sistemul reproducător al unei femei.
„Când nu mănânci suficient, în special prea puțini carbohidrați, creierul tău poate opri ovulația. Cunoscut medical sub numele de amenoree hipotalamică, acesta este modul organismului de a evita sarcina atunci când rezervele de energie sunt scăzute.
Spre deosebire de bărbați, sistemul reproducător al femeilor are nevoie de un prag minim de calorii, carbohidrați și grăsime corporală pentru a funcționa”, susține și nutriționistul Lisa Goldstein. Dietele carnivore au fost, de asemenea, legate de creșterea riscului de cancer intestinal, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook