Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au descoperit secretul fericirii. Au „săpat” în viețile oamenilor timp de peste 80 de ani

Cercetătorii au descoperit secretul fericirii. Au „săpat” în viețile oamenilor timp de peste 80 de ani
Fericirea ar putea părea o chestiune relativă, cu surse diferite pentru diferite persoane. Cercetătorii de la Harvard au stabilit care e secretul fericirii. Iar pentru a înțelege asta, au muncit aproape  un secol.  

În anul 1938, un grup de cercetători de la Harvard au decis să afle secretul fericirii umane. Ei au adunat dosarele medicale a 724 de persoane din mai multe părți ale lumii și au demarat ceea ce a devenit cel mai îndelungat studiu realizat vreodată. Studiul despre fericire al specialiștilor de la Harvard s-a întins pe nu mai puțin de 85 de ani. Participanților le-au fost puse întrebări despre viața lor din doi în doi ani.

Rezultatele studiului, publicate recent, demonstrează că fericirea nu ține nici de bani, nici de carieră sau succes profesional, nici măcar de stilul de viață sănătos pe care îl ducem.

Cercetătorii au descoperit secretul fericirii

Oamenii de știință au descoperit care e secretul fericirii, și au fost surprinși să afle asta. Fericirea, ca și longevitatea, ține de sănătatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți. Aici sunt incluși membrii familiei, prietenii, colegii, oamenii din jurul nostru. Oamenii conectați din punct de vedere social (cu familia, prietenii, comunitatea) sunt mai fericiți. Totodată s-a descoperit că sunt și mai sănătoși și, prin urmare, trăiesc mai mult.

Cercetătorii de la Harvard au mai constatat că persoanele care trăiesc singure sau însingurate, izolate, sunt nefericite și trăiesc mai puțin. Concluzia: singurătatea este toxică.

Nuanțele fericirii și conceptul de „fitness-ul social“

Pe durata studiului realizat în 85 de ani, oamenii de știință au reușit să priceapă faptul că relațiile ne afectează fizic. Nu e suficient să avem relații de prietenie ori intime. E important să știm cât de mult ne putem baza pe ceilalți, cât de bine ne simțim în compania lor, cât sprijin ne oferă aceste relații.  Studiul despre fericire a demonstrat că persoanele care eliminau stresul și relațiile toxice nu doar că legau relații sănătoase cu cei din jur, dar deveneau persoane mai bune, interacționau mai ușor cu ceilalți și trăiau mai mult.

Viața socială a unui om este un sistem viu, deci în continuă schimbare și, uneori, au arătat specialiștii de la Harvard, este nevoie de antrenament pentru a o trăi împlinită, în fericire. Ei au lansat conceptul de fitness social. Fitness-ul social este gradul în care o persoană evaluează, construiește și optimizează relațiile și interacțiunile cu ceilalți. Relațiile sănătoase sunt caracterizate de respect reciproc, sprijin și comunicare eficientă.

Sănătatea relațiilor tale și nivelul tău de implicare în acele relații influențează toate celelalte aspecte ale bunăstării vieții tale – de la cât de mult și cât de bine dormi, până la alegerile alimentare pe care le faci, la modul în care te recuperezi după boală, stres etc. Practic fintess-ul social ține de conexiunile pe care le construiești cu cei din jur. Iar acestea sunt esențiale pentru sănătatea ta generală și pentru capacitatea ta de a performa.

Cele 7 elemente de bază ale vieții relaționale

Oamenii sunt ființe sociale. Ne e mai bine în grup decât singuri. Avem nevoie de oameni cu care să interacționăm pentru a ne fi bine.  Viața relațională, au mai arătat specialiștii de la Harvard,  include șapte elemente de bază:

– siguranță și stabilitate. Să știi că ai pe cine apela dacă te-ai trezi într-un moment de criză.

– instruire și creștere. Să ai în anturaj pe cineva care te încurajează să încerci lucruri noi, să riști, să-ți urmărești obiectivele.

– apropiere emoțională și încredere. Să ai în cercul apropiat o persoană care știe totul despre tine,  la care poți apela când te simți defavorizat și poți vorbi deschis despre cum te simți.

– consolidarea identității și experiența împărtășită. Să existe cineva în viața ta care a împărtășit multe experiențe alături de tine și care te ajută să înțelegi cine ești.

– intimitate în relații. Să te simți mulțumit de nivelul de intimitate din viața ta.

– ajutor. Să ai la cine să apelezi dacă ai nevoie de cunoștințe de specialitate sau de ajutor pentru rezolvarea unei probleme practice.

– distracție și relaxare. Să ai pe cine să suni când vrei să te distrezi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre