Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au găsit legătura dintre somn și boala secolului. Poți să rămâi sănătos dacă eviți asta!

Cercetătorii au găsit legătura dintre somn și boala secolului. Poți să rămâi sănătos dacă eviți asta!
Dacă nu reușiți întotdeauna să dormiți atâtea ore cât v-ați dori, e posibil să apară și alte probleme de sănătate. Ce legătură  există între somn și diabetul de tip 2.

Potrivit unui studiu recent, persoanele care au un somn mai scurt de șase ore pe noapte prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2.

E implicată și dieta

Cercetătorii au analizat datele din UK Biobank, o mare bază de date biomedicale care servește drept resursă globală pentru sănătate și cercetare medicală. Aceștia au analizat informații de la 247.867 de adulți, urmărindu-le evoluția stării de sănătate timp de mai bine de un deceniu. Cercetătorii au dorit să înțeleagă asocierile dintre durata somnului și diabetul de tip 2 și dacă o dietă sănătoasă reduce efectele somnului scurt asupra riscului de diabet.

Participanții au fost întrebați cam cât de mult dorm în 24 de ore. Șapte până la opt ore era media și era considerat un somn normal. Durata scurtă a somnului a fost împărțită în trei categorii: ușoară (șase ore), moderată (cinci ore) și extremă (trei până la patru ore). Cercetătorii au analizat datele privind somnul alături de informații despre alimentația oamenilor.

Chiar dacă mâncați sănătos, dar nu dormiți, există riscul apariției diabetului de tip 2

Aproximativ 3,2% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în timpul perioadei de urmărire. Deși obiceiurile alimentare sănătoase au fost asociate cu un risc general mai mic de diabet, atunci când oamenii au mâncat sănătos, dar au dormit mai puțin de șase ore pe zi, riscul de diabet de tip 2 a crescut în comparație cu persoanele din categoria de somn normal.

Cercetătorii au descoperit că o durată a somnului de cinci ore a fost legată de un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. În timp ce riscul pentru persoanele care au dormit între trei și patru ore a fost cu 41% mai mare, în comparație cu persoanele care au dormit între șapte și opt ore.

Studiul a definit o dietă sănătoasă pe baza numărului de porții de fructe, legume, carne roșie și pește pe care o persoană le-a consumat într-o zi sau într-o săptămână. Astfel, nu a luat în considerare modul în care modelele alimentare, cum ar fi alimentația cu restricții de timp sau dieta mediteraneană, ar putea modifica riscul de diabet în rândul celor care au dormit mai puțin.

De ce ar putea somnul scurt să crească riscul de diabet

Lipsa de somn poate duce la apariția diabetului

La persoanele care suferă de diabet de tip 2, organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină și își pierde încet capacitatea de a produce o cantitate suficientă din acesta în pancreas. Insulina este importantă pentru că reglează glucoza (zahărul) din sânge care provine din alimentele pe care le consumăm, ajutând la deplasarea acesteia către celulele din tot corpul.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele private de somn au adesea markerii inflamatori și acizii grași liberi în sânge crescuți, care afectează sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la rezistența la insulină. Acest lucru înseamnă că organismul se străduiește să utilizeze insulina în mod corespunzător pentru a regla nivelul de glucoză din sânge și, prin urmare, crește riscul de diabet de tip 2.

Cine nu doarme cât trebuie are perturbat și ritmul circadian

Mai mult, persoanele care nu dorm suficient, precum și persoanele care dorm în ritmuri neregulate (cum ar fi lucrătorii în schimburi), se confruntă cu perturbări ale ritmului natural al organismului lor, cunoscut sub numele de ritm circadian. Acest lucru poate interfera cu eliberarea de hormoni precum cortizolul, glucagonul și hormonii de creștere.

Acești hormoni sunt eliberați pe parcursul zilei pentru a satisface nevoile energetice în schimbare ale organismului și, în mod normal, mențin nivelul glicemiei în sânge bine echilibrat. Dacă aceștia sunt compromiși, acest lucru poate reduce capacitatea organismului de a gestiona glucoza pe măsură ce ziua avansează.

Acești factori, dar și alții, pot contribui la riscul crescut de diabet de tip 2 observat în rândul persoanelor care dorm mai puțin de șase ore. De asemenea, persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să fie supraponderale sau obeze.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre