Vederea încețoșată e un prim semn de avertizare, în timp ce simptomele comune ale tumorilor cerebrale includ dureri de cap paralizante, convulsii și greață. Dar există și alte semne mai puțin cunoscute care indică faptul că este posibil să aveți o masă potențial canceroasă care crește în creier. Acestea pot include auzul vocilor sau creșterea bruscă a membrelor. Conform organizației caritabile Brain Tumour Research, tumorile cerebrale ucid mai mulți copii și adulți cu vârsta sub 40 de ani decât orice alt tip de cancer.
MailOnline dezvăluie cinci simptome ciudate care pot fi un semnal de avertizare pentru o posibilă tumoare cerebrală.
Pierderea interesului pentru hobby-uri
Pierderea bruscă a interesului pentru hobby-ul preferat poate fi un semn de avertizare a unei tumori cerebrale. Una din trei persoane cu o tumoare pe creier experimentează o schimbare de personalitate de un anumit fel, potrivit The Brain Tumour Charity. Aceasta poate lua forma unei pierderi de interes pentru un hobby.
Atunci când o tumoare crește în creier, aceasta poate exercita presiune asupra celulelor sănătoase din jurul ei. Dacă aceasta se dezvoltă în lobul frontal, zona care controlează emoțiile, personalitatea și comportamentul, puteți chiar începe să vă comportați ciudat. O tumoare la nivelul glandei pituitare poate provoca, de asemenea, schimbări de personalitate, cum ar fi depresia și anxietatea, spune organizația caritabilă Brain Tumour Research.
Dr. Karen Noble, director de politici, cercetare și inovare la Brain Tumour Research, a declarat: „Tumorile cerebrale din apropierea glandei pituitare pot provoca unele dintre cele mai surprinzătoare simptome, cum ar fi modificări extreme ale personalității, greutății și dimensiunii fizice sau întârzieri la pubertate. Acest lucru se datorează faptului că tumora afectează nivelurile de hormoni pe care îi produce glanda”.
De aceea este important să depistați aceste simptome din timp. Doar 40% dintre pacienții cu cancer cerebral trăiesc mai mult de un an după diagnosticare și doar 20% supraviețuiesc cinci ani.
Creșterea extremă a membrelor sau extremităților corpului
Tumorile care afectează glanda pituitară pot, de asemenea, în cazuri rare, să provoace crize de creștere extremă atât la adulți, cât și la copii. Unele tumori care afectează glanda pituitară produc hormoni, potrivit Cancer Research. Această producție de hormoni poate provoca puseuri de creștere la tineri. Dar aceste puseuri de creștere nu sunt doar la copii, ci se pot întâmpla și la adulți. Această creștere neobișnuită a mărimii poate face ca mâinile, picioarele sau chiar maxilarul inferior să crească la adulți, spun experții.
Dr. Noble a declarat: „Depistarea și tratamentul precoce pot evita complicațiile ulterioare; cu toate acestea, tumorile cerebrale sunt adesea diagnosticate greșit, ceea ce poate întârzia acest lucru. Există peste 120 de tipuri diferite de tumori cerebrale, iar simptomele sunt numeroase și variate – în funcție de locul din creier în care este poziționată tumora”.
Uitarea lucrurilor simple
Uitarea de a face sarcini de zi cu zi, cum ar fi încuierea ușii și oprirea cuptorului, sunt adesea considerate semne distinctive ale bolii Alzheimer. Dar uitarea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei tumori cerebrale. Deoarece mai multe zone ale creierului lucrează pentru a stoca și reaminti diferite tipuri de amintiri, este greu de stabilit cu exactitate modul în care diferite tumori cerebrale vor afecta memoria oamenilor, potrivit The Brain Tumour Charity.
Este mai probabil să se producă uitare dacă tumora se află în lobii frontali sau temporali ai creierului, unde sunt stocate amintirile. Până la una din două persoane se confruntă cu dificultăți de memorie cauzate de o tumoare cerebrală, dar acestea pot fi cauzate și de tratamentul acesteia. Scăderea capacității mentale și confuzia sunt, de asemenea, simptome ale unei tumori cerebrale în această parte a creierului. Experții avertizează că aceste simptome pot apărea și dispărea inițial înainte de a se agrava.
Vederea încețoșată
Senzația unei vederi încețoșate sau a unei vederi care apare și dispare, chiar și atunci când purtați ochelari, ar putea fi un semn al unei tumori cerebrale. Dacă tumora cerebrală pune presiune pe nervul optic, vederea poate fi afectată drastic, spun experții. Este posibil chiar să observați că începeți să deveniți mai neîndemânatic și să vă loviți de lucruri, mai ales dacă vă pierdeți vederea din colțul ochilor.
Acest lucru vă poate face să vă loviți de obiecte pe partea stângă sau dreaptă dacă vă pierdeți vederea prereferențială. Vederea încețoșată, formele plutitoare și vederea în tunel pot fi, de asemenea, semne ale unei tumori cerebrale, potrivit Cancer Research. Pe lângă vederea încețoșată sau dublă, puteți avea o vedere încețoșată care se declanșează prin tuse, strănut sau chiar și prin simpla aplecare în jos.
Cu toate acestea, aceste simptome legate de ochi și de vedere, dacă apar brusc, ar putea fi cauzate și de un cheag de sânge sau de meningită, așa că organizația caritabilă Brain Tumour Research recomandă să solicitați de urgență sfatul unui medic. Dr. Noble a declarat: „Testele oftalmologice regulate pot detecta uneori probleme oculare care indică prezența unei tumori cerebrale înainte ca orice simptom să devină evident”.
Auzirea de voci
Halucinațiile de voci și auzul unor sunete aleatorii pot indica uneori o afecțiune mentală. Dar ar putea fi vorba și de o tumoare pe creier. Halucinațiile auditive, așa cum sunt cunoscute, pot fi cauzate de tumori cerebrale care sunt atât canceroase, cât și benigne. Aceste halucinații pot apărea dacă tumora este localizată în lobul temporal, partea creierului care procesează sunetele, înțelege limbajul și codifică memoria. De asemenea, se pot întâmpla dacă tumora este presată împotriva unui nerv care trimite semnale de la ureche la creier.
Dr. Karen Noble a declarat: „În mod devastator, pe lângă toată această incertitudine, cei diagnosticați cu o tumoare cerebrală se confruntă, de obicei, cu un prognostic foarte sumbru. Doar 12% dintre pacienți trăiesc mai mult de cinci ani”.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook