Nu numai alergia la ambrozie, cu care deja ne-am obișnuit, aproape știm să o identificăm, este cea care se poate instala la o persoană sănătoasă. Cea mai mare diferență dintre o răceală și o alergie este faptul că, în cazul alergiei, nu se ajunge la febră.
Un alt aspect important este că secrețiile nazale, în cazul alergiilor, sunt apoase, spre deosebire de cele din cazul răcelilor sau gripelor unde secrețiile au o culoare galbenă.
În cazul alergiilor este afectat sistemul imunitar, însă afecțiunea nu este declanșată de germeni ci de factori pe care organismul nu-i tolerează. Alergia se manifestă prin nas înfundat sau rinoree, adică secreții nazale apoase. Își face apariția și strănutul în mod repetat, adică mai mult de cinci strănuturi la rând, ceea ce înseamnă o criză.
Pe cel afectat de vreo alegie îl mănâncă nasul și ochii și se scarpină foarte mult. Dar, atenție, nu face febră ca în cazul răcelilor! Dacă ai răcit sau ai gripă, starea generală a pacientului este proastă și apare și febra, de obicei peste 38 de grade. Medicii specialiști pot pune un diagnostic corect și tot ei sunt cei care susțin că rinita alergică se poate moșteni, e ereditară.
Cum afli dacă ești alergic
Cel mai simplu este un test cutanat, iar rezultatul apare în 10 minute.
Trebuie știut faptul că pacientul alergic este perfect sănătos, atât atunci când nu se află în împrejurările care îl afectează, cum este de pildă o pisică, o pasăre în colivie sau un acvariu cu pești. Sau chiar o casă veche, unde este mult praf și unde încăperea nu este aerisită corespunzător, sau într-un spațiu sau într-o bibliotecă unde se păstrează cărți și hârtii vechi. Alți pacienți sunt alergici la polen.
Pentru toate aceste alergii există tratament cu antihistaminice, ele însă trebuie prescrise de medicul specialist în alergologie. Puteți fi alergic la anumite alimente, dar tot medicul vă poate testa și recomanda tratamentul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook