Tehnologia ne ajută foarte mult, dar există și efecte mai puțin plăcute ale orelor petrecute în față laptopului. Ochii sunt printre cei mai solicitați. Senzații de uscăciune, imposibilitatea, la anumite momente ale zilei de a vedea clar – iată numai câteva dintre simptome. Evident, în cazul în care apar acestea, ideal e să consultația un medic, care poate recomanda un tratament adecvat. Dar, până acolo, și în paralel cu vizita medicală, mai sunt o serie de lucruri pe care ar fi bine să le facem, pentru a ne proteja ochii.
Folosiți ochelari de protecție
Evident, poate părea ciudat să porți ochelari dacă nu ai probleme cu vederea. Dar există ochelari fără dioptrii, cu efect de barieră împotriva radiațiilor din monitoare. Lumina albastră a monitoarelor este cea mai periculoasă, ea afectează direct și constant ochii, atunci când expunerea la aceasta e îndelungată. Și, practic, e doar o chestiune de timp până când fiecare dintre noi să resimțim acest lucru. Ochelarii de protecție neutralizează această lumina și previn oboseală și durerile de ochi.
Funcția sistemului de operare
La ultimele generații de laptopuri sau calculatoare, acestea dispun deja de un filtru digital, integrat în sistemul de operare. Windows l-a denumit Night Light. La produse Apple se numește Night Shift. Ambele funcții operează la fel, și anume, au opțiuni de reglare a setărilor monitorului, care reduc intensitatea luminilor reci și se orientează către spectrul mai cald de culori. Aceste funcții pot fi activate sau programate pentru a se activa automat în anumite intervale de ore. Medicii spun că sunt foarte utile mai ales în a două jumătate a zilei, când ochii sunt deja obosiți, iar lumina excesiv de rece a monitorului poate fi deranjantă și, în plus, duce la dereglări de somn.
Aplicații speciale
Există o serie de aplicații speciale care pot fi folosite pentru a proteja retina de lumina albastră. F.lux este o aplicația gratuită, disponibilă pe mai toate platformele de operare. Această filtrează culorile și reglează display-ul în funcție de răsăritul soarelui, pentru un efect optim.
Pauze cât mai dese
Ochiul este un organ care are nevoie de varietate. Senzația de oboseală, uscăciune și usturime nu apare doar din cauza luminii albastre, ci și în urmă focalizării îndelungate la aceeași distanță. Pentru a evita acest lucru, e bine să alternezi periodic punctul de focus al privirii, să privești pe geam, în depărtare sau la obiecte de culoare caldă din jurul tău.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook