Potrivit specialiștilor, un ficat sănătos conține foarte puțină sau deloc grăsime. Preparate prea multe și prea grele dar și băutura în exces duc la apariția ficatului gras. Fiți atenți la aceste transformări ale organismului.
Simptomele ficatului gras
Atunci când grăsimea reprezintă mai mult de 5% până la 10% din greutatea totală a ficatului, suferiți de ficat gras. Ficatul gras este din ce în ce mai frecvent, deoarece oamenii consumă mai multe zaharuri și grăsimi adăugate. Boala ficatului gras nu provoacă de obicei simptome, dar trebuie să vă puneți un semn de întrebare și să mergeți rapid la control dacă vă simțiți obosiți, aveți dureri în partea dreaptă a abdomenului. E posibil să aveți ficat gras și dacă începeți să pierdeți brusc în greutate.
Semnele care indică faptul că ați putea avea o boală mai gravă a ficatului gras includ: ochi și piele galbenă (icter), vânătăi, urină închisă la culoare, burtă umflată, vărsături cu sânge, scaune negre, mâncărimi ale pielii.
Care sunt cauzele apariției ficatului gras
Ficatul gras se datorează, de obicei, unei combinații de factori pe o perioadă lungă de timp. Cele mai frecvente cauze ale ficatului gras sunt: grăsime adunată pe burtă, diabet zaharat de tip 2 sau rezistența la insulină, nivel ridicat de colesterol în sânge sau trigliceride ridicate, precum și consumul excesiv de alcool.
Există și cauze mai puțin frecvente, dar care trebuie luate în seamă, respectiv o tiroidă hipoactivă, anumite medicamente, sindromul ovarelor polichistice. Unele persoane pot avea, de asemenea, ficat gras din cauza unor complicații care apar la sfârșitul sarcinii.
Există două tipuri de ficat gras
Specialiștii spun că există două tipuri de boală a ficatului gras: cea asociată metabolismului și cea asociată cu alcoolul. Cele două afecțiuni au cauze diferite. Boala hepatică grasă asociată metabolismului este cel mai frecvent tip de boală hepatică grasă. Aceasta a mai fost cunoscută și sub denumirea de: boală hepatică grasă non-alcoolică sau steatoză hepatică non-alcoolică.
Această boală a ficatului gras este cauzată de excesul de greutate sau obezitatea, inactivitatea. Boala ficatului gras legată de alcool este cauzată de consumul excesiv de alcool pe perioade lungi de timp. Sunteți expus riscului de boală a ficatului gras legată de alcool dacă beți mai mult de 10 băuturi standard pe săptămână sau consumați băutură în exces.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook