Simona Ionescu / Redactor Șef

Dacă vedeți pe ambalaj acest semn, aruncați produsul urgent. Specialiștii spun la ce puteți să vă expuneți

Dacă vedeți pe ambalaj acest semn, aruncați produsul urgent. Specialiștii spun la ce puteți să vă expuneți
De câte ori nu vi s-a întâmplat să achiziționați diverse preparate, iar la puțin timp de când ați ajuns acasă, ambalajul a început să se umfle? Specialiștii spun că trebuie aruncate urgent.

De ce se umblă ambalajele cu diferite produse chiar dacă par că sunt în regulă? Țineți cont de sfatul specialiștilor.

Alimentele perisabile, cum ar fi cărnurile sau brânzeturile, sunt susceptibile de a se deteriora din cauza dezvoltării bacteriilor și a mucegaiului atunci când sunt expuse la aer. Uneori, producătorii folosesc ceea ce se numește ambalaj atmosferic modificat, sau MAP, pentru a diminua șansele de deteriorare și a încuraja prospețimea prin schimbarea gazului din interiorul ambalajului. Și MAP face uneori ca ambalajul să se umfle.

Oxigenul, vinovat pentru deteriorarea ambalajelor alimentare

„Dacă acest lucru nu este făcut de către producător ca parte a ambalării MAP, atunci umflarea este rezultatul acțiunii microbiene. Vedem acest lucru în cazul supraînvelișului normal cu tăvițe din polistiren folosite de băcănii sau în cazul produselor ambalate în vid”, susține Martin Bucknavage, expert în siguranța alimentară la Departamentul de Știința Alimentelor din cadrul Penn State.

Oxigenul este cel mai probabil vinovatul pentru deteriorarea ambalajelor alimentare. Un mediu bogat în oxigen poate face ca alimentele să se strice și să își piardă nutrienții. Atunci când microorganismele se dezvoltă, ele emit un gaz, cum ar fi dioxidul de carbon, care poate provoca „îngurgitarea” ambalajului.

„Nu deschideți acest ambalaj”

„La fel ca oamenii, atunci când bacteriile „mănâncă”, ele creează deșeuri sub formă de substanțe chimice și gaze. Într-un spațiu închis, fără găuri, acel gaz se va acumula și, în cele din urmă, va duce la umflături.

Nu consumați produse din ambalaje umflate!

În acest caz, nu vreți să deschideți ambalajul pentru că va mirosi destul de urât”, spune microbiologul Jason Tetro, gazda emisiunii Super Awesome Science Show și autorul cărților The Germ Codeși The Germ Files.

Căutați și alte semne de deteriorare

„Presupunând că ambalajul s-a umflat din cauza creșterii microorganismelor, este posibil să fie în continuare sigur de consumat, deși poate că nu este o experiență plăcută”, spune și Jacob Tuell, profesor asistent de științe animale/științe alimentare la Northwest Missouri State University și membru al Institutului de Tehnologie Alimentară. Tuell recomandă să căutați și alte semne de deteriorare, cum ar fi o colorare ciudată, un miros neplăcut sau o textură vâscoasă.

„Bacteriile patogene care provoacă îmbolnăvirea oamenilor se dezvoltă de obicei la temperaturi mai ridicate”

Dacă vreunul dintre acestea însoțește umflarea, atunci aruncați carnea. „Poate fi complicat pentru consumatori, deoarece bacteriile care cauzează stricarea alimentelor provoacă, de obicei, boli de origine alimentară. Bacteriile patogene care provoacă îmbolnăvirea oamenilor se dezvoltă de obicei la temperaturi mai ridicate, așa că este esențial să vă asigurați că preparatul este păstrat la rece.”, afirmă specialistul.

Pentru a împiedica recipientul cu carne să se umfle acasă, consumați produsul cât mai repede. Dacă nu veți folosi carnea în timp util, atunci congelați-o pentru a nu se strica.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre