Dacă ai observat o acumulare bruscă de riduri, dureri sau o senzație generală că ai îmbătrânit peste noapte, există o explicație științifică. Cercetările sugerează că, în loc să fie un proces lent și constant, îmbătrânirea are loc în cel puțin două valuri accelerate. Aceasta este descoperirea momentului, că oamenii îmbătrânesc de două ori, vârstele la care se întâmplă acest lucru fiind precis stabilite.
Descoperirea momentului: oamenii îmbătrânesc de două ori
Studiul, care a urmărit mii de molecule diferite la persoane cu vârste între 25 și 75 de ani, a detectat două valuri majore de schimbări legate îmbătrânire, în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani. Aceste descoperiri ar putea explica de ce apar creșteri bruște ale unor probleme de sănătate, inclusiv probleme musculo-scheletice și boli cardiovasculare, la anumite vârste.
„Nu ne schimbăm doar gradual în timp. Există unele schimbări foarte dramatice”, a spus prof. Michael Snyder, genetician și director al Centrului pentru Genomică și Medicină Personalizată de la Universitatea Stanford și autor principal al studiului.
„Se pare că vârsta de mijloc de 40 de ani este o perioadă de schimbare dramatică, la fel și începutul vârstei de 60 de ani – și asta este adevărat indiferent de clasa de molecule pe care o privești”, a mai adăugat profesorul, conform The Guardian.
Studiul a implicat peste 100 de persoane, voluntare
Cercetarea a urmărit 108 voluntari, care au trimis probe de sânge și scaun și au colectat secreții de la nivelul pielii, al cavității orale și nazale, o dată la câteva luni pentru o perioadă între unul și aproape șapte ani. Cercetătorii au evaluat 135.000 de molecule diferite (ARN, proteine și metaboliți) și microbi (bacterii, viruși și ciuperci care trăiesc în intestinele și pe pielea participanților).
Au constatat că abundența majorității moleculelor și microbilor nu s-a schimbat într-o manieră graduală și cronologică. Au observat însă anumiți parametri care se evidențiau. Când oamenii de știință au cercetat grupurile de molecule cu cele mai mari schimbări, au descoperit că aceste transformări tind să apară când oamenii se află la mijlocul vârstei de 40 de ani și apoi la începutul vârstei de 60 de ani.
Primul vârf de îmbătrânire: 44 de ani
Vârful de îmbătrânire de la mijlocul vârstei de 40 de ani a fost neașteptat și inițial s-a presupus că este un rezultat al schimbărilor ce apar odată cu peri menopauza la femei, ceea ce ar putea afecta rezultatele pentru întregul grup. Dar datele au arătat că schimbări similare se întâmplă și la bărbații aflați de asemenea la mijlocul vârstei de 40 de ani.
„Aceasta sugerează că, deși menopauza sau peri menopauza poate contribui la schimbările observate la femeile de mijlocul vârstei de 40 de ani, există probabil alți factori mai semnificativi care influențează aceste schimbări la ambele sexe”, a spus dr. Xiaotao Shen, fost cercetător postdoctoral la școala medicală Stanford și autor principal al studiului, care acum este la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.
Cum se manifestă cele două valuri de îmbătrânire
Primul val de îmbătrânire, cel de la 40 de ani, aduce cu sine boli cardiovasculare și schimbă abilitatea de a metaboliza cofeina, alcoolul și lipidele. Al doilea val de schimbări, de la 60 de ani, alterează sistemul imunitar, afectează metabolismul carbohidraților și funcția renală. Moleculele legate de îmbătrânirea pielii și a mușchilor s-au schimbat în ambele momente.
Cercetările anterioare au sugerat că un alt vârf de îmbătrânire ar putea apărea în jurul vârstei de 78 de ani, dar studiul actual nu a putut confirma acest lucru deoarece cei mai în vârstă participanți aveau 75 de ani.
Descoperirile, publicate în revista Nature Aging, ar putea ajuta la orientarea intervențiilor, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice în perioadele de pierdere musculară rapidă, au spus autorii. „Cred cu tărie că ar trebui să încercăm să ne ajustăm stilul de viață cât încă suntem sănătoși”, a spus Snyder.
Sursa foto: Arhivă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook