Simona Ionescu / Redactor Șef

Doctor celebru în România: „Omicron e extraordinar. Nu vă mai gândiți la booster”

Doctor celebru în România: „Omicron e extraordinar. Nu vă mai gândiți la booster”
Celebru pe Instagram, dr. Mihail Pautov de la MediCool e medic specialist în chirurgie generală. Și și-a propus să aducă mai aproape oamenii de cei care profesează în domeniul său de activitate.

Postările lui sunt extrem de interesante de fiecare dată. În ultima, acesta vorbește despre varianta Omicron a SARS-COV-2. Medicul explică de ce e minunat pentru medicină (și pandemie) faptul că Omicron este extrem de contagios. „Omicron = extraordinar pentru sfarsitul pandemiei. Iata de ce”, spune dr. Pautov.

„Virusul Omicron se multiplică pe faringe și căile respiratorii superioare. Adică pe „țeava” care dă aerul afară din plămâni, și nu se mai multiplică în plămâni, așa cum se întâmpla cu celelalte variante de SARS-COV-2. Ori de câte ori rostim un cuvânt și suntem într-o cameră  și suntem infectați, vom umple camera de virus. De ce? Pentru că virusul stă pe „țeava” care dă aerul afară din plămâni. Iar masca nu ne va mai ajuta la fel de mult pe cât ne ajuta în trecut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐏𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯 (@doctor.mihail)

Asta înseamnă că la fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli care vor trece și de mască și vor infecta și pe alți oameni, în comparație cu variantele vechi care se multiplicau mai mult în plămâni și le era mai greu să iasă prin aerosoli din plămâni, pentru că era mai mare distanța pentru acest lucru.

De ce este extraordinară această situație? Nu mai avem acele pneumonii virale pe care le aveam la începutul variantelor de SARS-COV-2, care duceau la acea dispnee, la imposibilitatea de a respira și la multe internări, la nevoia de oxigen sau de a intuba pacientul. Iată cum un lucru poate fi și bun și rău în același timp. Iar partea  bună e, cred, mult mai importantă în cazul de față, decât partea rea. (…) Vaccinarea cu cele două doze este esențială în prevenția spitalizărilor”, a punctat medicul.

Câte cazuri de Covid-19 au fost înregistrate ieri

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 12 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 8.600 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 44 decese. Nu sunt raportate decese anterioare.

Tot în data de 12 Ianuarie 2022, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.273 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 311 în București. La nivelul întregii țări sunt ocupate 417 paturi ATI Covid-19.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre