Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum ajungem să ne distrugem sănătatea mâncând „sănătos”!

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum ajungem să ne distrugem sănătatea mâncând „sănătos”!
Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății, explică cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic este unul dintre nutriționiștii de top din România, iar sfaturile sale sunt mereu așteptate de oameni. Mereu are ponturi și sfaturi alimentare utile și simplu de aplicat. În plus, ea însăși este un exemplu de persoană atentă la alimentație, astfel că sfaturile pe care le dă sunt filtrate de propria experiență, nu doar de teorie. Într-o postare recentă pe rețelele sociale, dr. Mihaela Bilic a decis să abordeze o temă a momentului: câtă sare putem consuma zilnic. Ea dezvăluie cum stă treaba cu sarea ascunsă din alimentele zilnice.

Ce spune dr. Bilic despre sarea din alimente

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut.

Cantitatea de sare din mezeluri

Iată ce înseamnă 1 g de sare:
-2 felii pastramă
-5 felii salam de Sibiu
-1,5 felii șuncă de Praga
-1 crenvurșt
-2 felii de somon afumat

Lactatele și alte alimente conțin, de asemenea, multă sare

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8 – 9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.  La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”

Câte tipuri de sare există

Sarea de masă, numită și sare fină, este sarea iodată, folosită în pregătirea alimentelor. Este folosită de câteva decenii pentru a combate problemele de tiroidă care pot apărea pe fondul unui nivel scăzut al iodului. În general, este ultraprocesată și conține cantități foarte mici de minerale.

Sare mare este folosită mai ales pentru conservarea legumelor și a cărnii. Nu conține aditivi sau minerale, se dizolvă ușor și este indicată păstrarea într-un container închis etanș pentru a evita să se lipească, de la umezeală. Este mai concentrată decât alte tipuri de sare.

Sarea roz de Himalaya este extrasă de la baza munților iar culoare provine de la mineralele conținute, în principal fier și mici cantități de alte aproximativ 80 de minerale.

Sare neagră, aleasă mai degrabă pentru aspectul estetic, conține cărbune activ. Gustul este ușor pământiu, unii spunând că oferă preparatelor o aromă specifică oului.

Sarea afumată se produce prin afumarea sării cu lemn de arin, măr, pecan sau mesquite timp de două săptămâni.

Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare și poate fi recoltată din întreaga lume.

Fulgii de sare rămân prin evaporarea apei de mare, au forme neregulate, culoare deschisă și un conținut redus de minerale.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre