Simona Ionescu / Redactor Șef

Este sau nu periculos să gătiți utilizând folia de aluminiu? Ce spun specialiștii

Este sau nu periculos să gătiți utilizând folia de aluminiu? Ce spun specialiștii
De cele mai multe ori, gospodinele obișnuiesc să folosească folie de aluminiu când pregătesc pește sau carne la cuptor. Este sau nu periculos? Părerile sunt împărțite chiar și între medici.

Potrivit theconversation.com, sunt puțini cei care nu știu că atunci când gătiți mâncarea folosind folia de aluminiu, ar putea fi dăunător pentru sănătatea consumatorului. Ce părere au specialiștii.

Gătitul în oale sau tigăi de aluminiu nu este un lucru rău

Aluminiul nu apare doar în folia de aluminiu, oalele și tigăile sunt căptușite cu acest material, dar se găsește și în unele ustensile de bucătărie, cum ar fi lingurile mari de servit. La început acest rol a fost îndeplinit de cupru, dar, în timp, a fost înlocuit cu aluminiul, deoarece este mai ieftin de produs în masă și mai ușor de curățat.

Dacă gătitul în oale sau tigăi de aluminiu nu este un lucru rău, a folosi folia de aluminiu la cuptor este problematică. Specialiștii spun că acest lucru este valabil mai ales în cazul alimentelor acide sau picante care sunt preparate la temperaturi ridicate.

Riscuri pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un aport zilnic sigur de 40 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. Astfel, pentru o persoană care cântărește 60 kg, aportul admisibil ar fi de 2400 mg. Dacă se depășește această cantitate, ar putea să apară probleme. Majoritatea oamenilor sunt expuși și ingerează mult mai mult decât acest aport zilnic sigur sugerat. Aluminiul este prezent în porumb, brânza galbenă, sare, ierburi, condimente și ceai dar și în agenți farmacologici precum antiacidele și antiperspirantele.

Iar sulfatul de aluminiu, care este derivat din aluminiu, este utilizat ca un coagulant în timpul procesului de purificare a apei potabile. Oamenii de știință au declarat că au fost detectate concentrații ridicate de aluminiu în țesutul cerebral al pacienților cu boala Alzheimer. Pe de altă parte, studiile au sugerat că un aport ridicat de aluminiu poate fi dăunător pentru unii pacienți cu afecțiuni osoase sau insuficiență renală.

Specialiștii au dat verdictul: gătiți cât mai puțin în folie de aluminiu

Evitați folia atunci când gătiți

Având în vedere toate aceste riscuri dovedite, este important să determinați concentrația de aluminiu atunci când gătiți. Oalele și alte ustensile de gătit tind să fie oxidate, oferind un strat inert care previne ca aluminiul să se infiltreze în alimente. Problema este că, atunci când frecați oalele după ce gătiți, acest strat se uzează și aluminiul se poate infiltra în alimente.

Acest lucru poate fi evitat cu ușurință: atunci când vă cumpărați oale noi din aluminiu, fierbeți apă în ele de mai multe ori până când baza devine mată. Astfel se creează o oxidare naturală care împiedică scurgerea. Poate că arată mai bine când sunt strălucitoare, dar o bază mată este mai bună pentru sănătate.

Cât privește folia de aluminiu, este de unică folosință și nu veți putea crea acel strat inert înainte de a o folosi. Cercetările au arătat că migrarea aluminiului în alimente în timpul procesului de gătire a alimentelor învelite în folie de aluminiu depășește limita admisibilă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Folosiți vase din sticlă când gătiți la cuptor

Aluminiul are o probabilitate mult mai mare de a se „scurge” în alimente, și la niveluri mai ridicate, în soluții alimentare acide și lichide, cum ar fi sucul de lămâie și de roșii, decât în cele care conțin alcool sau sare. Oamenii de știință spun că aceste niveluri cresc și mai mult atunci când se adaugă condimente la alimentele gătite în folie de aluminiu.

Asta înseamnă că ar trebui să fiți foarte atenți când utilizați folia de aluminiu la gătit. Specialiștii recomandă însă vase de sticlă sau porțelan atunci când pregătiți mâncăruri la cuptor. Este sigur să înfășurați alimente reci în folie de aluminiu, deși nu pentru perioade lungi de timp.

Sunt și alți medici și specialiști care spun că doar folosirea foarte intensă poate cauza probleme de sănătate, când cantitatea de aluminu care pătrunde în organism atinge un procent mare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre