Din păcate, boala degenerativă a discului tinde să se transmită în familie, spun specialiștii. Unele estimări din studiile efectuate pe gemeni indică faptul că ereditatea bolii degenerative de disc este de aproximativ 75%. Afecțiunea moșenită de la părinți poate fi ținută în frâu.
Atenție la fumat, obezitate, statul excesiv pe scaun
Până în acest moment nu se cunosc toate genele care contribuie la boala degenerativă de disc, dar specialiștii au descoperite câteva dintre motivele apariției bolii. E vorba de lipsa de colagen și vitamina D, matricea extracelulară, inflamația și aggrecan, o moleculă care ajută la menținerea cartilajului hidratat.
În timp ce această afecțiune se întâlnește în familie, dacă aveți rude cu discopatie degenerativă, este important să vă concentrați asupra factorilor de risc modificabili. Vârsta și genetica nu sunt modificabile, dar oricine poate avea grijă la fumat, obezitate, mușchii centrali slabi, postura proastă și statul excesiv pe scaun.
Munca manuală grea pot crește riscul de discopatie degenerativă
Dacă boala degenerativă a discului este o trăsătură de familie, evitați expunerea la nicotină de orice tip, faceți multă mișcare fizică, inclusiv exerciții de întărire a mușchilor centrali. Și rețineți că sporturile cu impact ridicat sau ocupațiile care implică muncă manuală grea pot crește riscul de discopatie degenerativă.
Alți factori de risc
Oamenii de știință susțin că riscul de discopatie degenerativă crește constant pe măsură ce îmbătrânim. Persoanele cu o predispoziție genetică la boala degenerativă a discului tind să își rupă discurile mai devreme în viață decât cele fără predispoziție genetică. Odată ce ați suferit un traumatism la nivelul gâtului sau al spatelui, riscul de discopatie degenerativă este mai mare decât era înainte de traumatism. De aceea, protejarea coloanei vertebrale de alte leziuni ar trebui să fie o prioritate.
Simptomele bolii degenerative
Simptomele bolii degenerative de disc variază de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ durere în partea inferioară a spatelui sau în partea superioară a picioarelor, care se agravează atunci când stați jos. În timp ce sunteți așezat, discurile din partea inferioară a spatelui au o sarcină mai mare de până la 30% pe ele decât atunci când stați în picioare.
Pacienții se plâng și de durere în gât sau în partea inferioară a spatelui care se agravează atunci când vă aplecați, ridicați sau vă răsuciți. Mersul pe jos ameliorează durerea în comparație cu statul așezat, ca și schimbarea poziției sau statul întins. Alte simptome sunt durerea severă care apare și dispare pe parcursul a zile sau luni, durere care „trage„ în josul brațului sau al piciorului.
Dar și amorțeli sau furnicături în brațe sau picioare. Dacă nu veți apela la ajutorul medicilor, pot apare simptome și mai grave precum pierderea controlului urinar sau slăbiciune la nivelul picioarelor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook