Simona Ionescu / Redactor Șef

Visele pot fi semne precoce ale tulburărilor cerebrale

Visele pot fi semne precoce ale tulburărilor cerebrale
Poate că ați petrecut ceva timp gândindu-vă la visele voastre. De exemplu, care este sensul viselor tale, de ce ai visat ceva înfricoșător sau poate te-ai întrebat de ce ai uitat cele mai multe detalii ale viselor tale atunci când le povestești unei alte persoane.

Visele sunt într-adevăr un subiect interesant în psihologie. De fapt, visele au fost studiate de atâtea ori și, potrivit unor psihologi, obținerea unui control mai bun asupra naturii viselor poate spori autocunoașterea și poate ajuta la dezvoltarea personală. Cu toate acestea, experiențele pe care le avem în visele noastre pot fi misterioase.

Ce sunt visele cu adevărat și ce înseamnă acestea?

Visele sunt o succesiune de senzații, emoții, idei și imagini care apar involuntar în mintea unei persoane în anumite etape ale somnului. Visele apar în stadiul de mișcare rapidă a ochilor (REM) a somnului. Acesta este momentul în care activitatea creierului este ridicată și seamănă cel mai mult cu a fi treaz. 

Când ești în REM, etapele profunde de odihnă sunt un moment tipic pentru sforăit. În ciuda a ceea ce s-ar putea aștepta, visele se întâmplă chiar în ultima fază REM a fiecărui ciclu. S-ar părea că nu sforăieți când visați, deoarece aceste condiții apar pe diferite etape de odihnă. 

Mișcările continue ale ochilor în timpul somnului identifică somnul REM. Cu toate acestea, visele pot apărea în timpul altor etape de somn, dar aceste vise tind să fie mai puțin memorabile și mult mai puțin vii. Se crede că visele care conțin anumite obiecte sau subiecte ne pot spune despre personalitatea noastră și despre ceea ce se joacă în mintea noastră.

Ce spunea Freud despre vise

La începutul anilor 1900, Sigmund Freud, tatăl psihanalizei, scria despre teoria viselor și interpretările lor. Freud credea că visele sunt o manifestare a anxietăților și dorințelor noastre cele mai profunde, adesea legate de obsesii sau amintirile copilariei reprimate. În plus, credea că aproape fiecare subiect de vis, indiferent de conținutul său, reprezenta eliberarea tensiunii sexuale.

Experiențele pe care le avem în visele noastre. În Interpretarea viselor lui Freud (1899), el a dezvoltat o tehnică psihologică prin care visele puteau fi interpretate. El a conceput, de asemenea, o serie de linii directoare pentru a ne ajuta să înțelegem motivele și simbolurile care apar în visele noastre.

De-a lungul culturilor și al timpului, opiniile au variat și s-au schimbat cu privire la semnificația viselor. Se pare că oamenii susțin în general teoria freudiană a viselor. LA fel și faptul că visele dezvăluie emoții și dorințe ascunse. Alte teorii sunt că visele ne ajută în rezolvarea problemelor, formarea memoriei. 

Visele violente pot fi un semn de avertizare

Un nou studiu sugerează că o tulburare de somn rară în care oamenii își îndeplinesc visele, uneori cu lovituri violente, lovituri și țipete, poate fi un semn precoce al tulburărilor cerebrale. Inclusiv boala Parkinson și demența.

În acest studiu, cercetătorii au examinat dosarele medicale ale Clinicii Mayo. Au căutat să identifice cazurile așa-numitei tulburări de comportament de somn REM, raportate din 2002 până în 2006. Au identificat 27 de pacienți care au dezvoltat tulburarea de comportament de somn REM cu cel puțin 15 ani înainte de a prezenta simptome de afecțiuni neurodegenerative.

Au descoperit că 13 pacienți au dezvoltat ceea ce este probabil demență și insuficiență cognitivă ușoară. Alți 12 pacienți au dezvoltat boala Parkinson. O persoană a dezvoltat  Parkinson-demență. Iar o altă persoană atrofie a sistemului multiplu.

Principalul simptom al tulburării de comportament al somnului REM este comportamentul de realizare a viselor, care se poate termina prin faptul că persoana se rănește singură sau un partener de pat. Cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, o legătură între comportamentele care duc la vise și anumite afecțiuni neurodegenerative.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre