Chiar dacă înainte să intrați seara în pat treceți prin baie și faceți duș, nu vă culcați pe-o ureche – vorba vine! Pe fețele de pernă și pe cearșafuri tot se acumulează murdărie.
Un studiu efectuat de cercetătorii britanici pe 2.250 de adulți a arătat lucruri extrem de interesante! Aproape jumătate dintre bărbații singuri au spus că își spală lenjeria de pat din patru în patru luni, iar 12% au declarat că doar atunci când își aduc aminte, conform BBC.
Mult mai bine stau femeile la acest capitol. Cele singure au susținut că își spală cearșafurile mult mai des decât bărbații, și anume la fiecare două săptămâni. În cazul cuplurilor, se pare că timpul dedicat curățeniei se comprimă și ajung să schimbe lenjeria de pat din trei în trei săptămâni.
Ce boli provoacă acarienii din lenjerii
Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că patul, salteaua și lenjeria adăpostesc bacterii și acarieni. Aceștia din urmă cresc cu ajutorul reziduurilor de epidermă pe care corpul omenesc le elimină în fiecare noapte, reziduuri care apar din cauza umidității ridicate și a temperaturilor de peste 20 de grade C. Astfel, acarienii provoacă secreții nazale, tuse, dificultăți de respirație, probleme de piele și contribuie la apariția alergiilor, a astmului și a dermatitei atopice.
Potrivit oamenilor de știință, ca să fiți cât mai siguri că nu aveți parte de astfel de neplăceri, lenjeria trebuie schimbată cel puțin o dată pe săptămână. În anotimpul rece, puteți mări perioada la două săptămâni, însă nu depășiți, pentru că riscați ca acarienii și bacteriile să vă afecteze sănătatea.
Chiar dacă iarna se transpiră mai puțin, cercetătorii susțin că celulele moarte tot se depun pe așternuturi, iar acarienii se vor înmulți cu rapidiate. Așa că, aveți grijă: când e cald afară, schimbați lenjeria de pat în cel mult o săptămână, iar când e frig, o puteți tine maximum două săptămâni!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook