Simona Ionescu / Redactor Șef

În ce afecțiuni ajută ceaiul „Trei frați pătați”

În ce afecțiuni ajută ceaiul „Trei frați pătați”
In medicina noastra populara, de pilda, este cunoscuta drept iarba care vindeca toate bolile de piele. Exista nenumarate traditii, descantece si credinte legate de puterea ei neobisnuita.

Prepararea ceaiului Trei frati patati

Infuzia combinata. Doua linguri de frunze si flori uscate, nemacinate (doar maruntite putin), se pun cu o cana (250 ml) de apa la inmuiat de seara pana dimineata. A doua zi se filtreaza licoarea rezultata (care nu este altceva decat un macerat), iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de o jumatate de ora, la temperatura camerei, aceasta infuzie se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul cu infuzia racita. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Tratamente preventive

* Alergie – toti cei care la contactul cu polenul sau cu praful stranuta, au urticarii pe piele, senzatii de sufocare, carora le curg nasul si ochii ar trebui sa incerce macar o data cura cu infuzie combinata de Trei-frati-patati. Vreme de 1-2 luni, se beau 2-4 cani pe zi, pe stomacul gol. Planta are un efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reactiile alergice si le diminueaza intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdata explicat, dar este cert ca Trei-frati-patati este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reactiilor alergice.
* Astm – persoanele care sufera de bronsita cronica sau care au avut episoade de astm vor face la fiecare schimbare de anotimp o cura in care se bea infuzie combinata de Trei-frati-patati, cate o cana, de 3 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de 3-4 saptamani. Infuzia se bea indulcita cu miere de salcam.
* Guta si reumatism – primavara si toamna, se tin cure de cate 30 de zile, timp in care se administreaza infuzia combinata de Trei-frati-patati, cate un litru pe zi, baut in mai multe reprize, pe nemancate. Aceasta planta are efecte depurative puternice, mobilizand toxinele (inclusiv sarurile acidului uric) si ajutand la eliminarea lor din organism. De asemenea, are efecte antiinflamatoare articulare si antioxidante.

*Alergie cutanata – se face un tratament cu Trei-frati-patati, sub forma de infuzie combinata, din care se bea cate un litru pe zi, vreme de macar 30 de zile. Suplimentar, se face o cataplasma din iarba de Trei-frati-patati si din flori de musetel, astfel: cele doua plante macinate sub forma de pulbere se amesteca in proportii egale. Din amestecul de pulberi rezultat se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. Se repeta tratamentul intern si extern zilnic, pana cand simptomele cutanate ale alergiei dispar. Acest tratament este recomandat si contra dermatitei atopice, iar tratamentul intern se recomanda contra atopiei in general.

*Adjuvant in cistita – se administreaza infuzia combinata, cate un litru pe zi, pana la vindecare. Acest remediu are un efect antibacterian de intensitate moderata, insa cea mai importanta este actiunea sa emolienta, diuretica si antiinflamatoare. Tratamentul cu Trei-frati-patati este recomandat in special pentru reducerea durerilor si a usturimii la urinare, pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea recidivelor infectiilor reno-urinare.

* Infectii alimentare – se administreaza infuzia de Trei-frati-patati, cate 1-1,5 litri pe zi, pana la disparitia simptomelor. Acest remediu s-a dovedit un antibiotic surprinzator de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infectii gastro-intestinale. Mai mult, tratamentul cu aceasta planta are efecte protectoare si asupra mucoaselor tubului digestiv, protejandu-le de agresiunile bacteriene.

Precautii si contraindicatii

Desi e o planta atat de puternica, Trei-frati-patati este aproape lipsita de reactii adverse. Singurele probleme care pot aparea sunt legate de supradozare. In cazul in care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulti) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot aparea fenomene neplacute cum ar fi varsaturile, diareea, starile de greata si inapetenta, mai rar iritatiile la nivelul pielii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre