Un deliciu preferat de cei mici și de cei mari, în perioada verii înghețata e nelipsită de pe mesele românilor. Nu are conservanți și scade riscul de alergii alimentare.
Dincolo de calorii, pe etichetele de la cutiile de înghețată se văd tot felul de E-uri, ceea ce înseamnă un potențial risc de alergie, mai ales pentru copii. Desigur, există și alte probleme care pot să apară. Dacă produsul a fost dezghețată, apoi din nou înghețat, adică nu a fost depozitată conform regulilor, se contaminează cu bacterii, iar de aici la enterocolită nu mai e decât un pas.
Consumul prea mult de înghețată dăunează inimii, imunității și memoriei
Oamenii de știință susțin că cei care iubesc înghețata trebuie să consume porții de până la 75 de grame, cu o linguriță. Consumul de prea multă înghețată dăunează inimii, memoriei dar și imunității. În plus, înghețata de proastă calitate poate conduce la boli și mai grave, precum diabetul.
Acest desert iubit de toată lumea conține carbohidrați simpli, absorbiți rapid de organism, iar zahărul din sânge crește foarte repede. De aceea, specialiștii recomandă ca atunci când mâncați înghețată, să puneți accentul în primul rând pe compoziție și apoi pe gust.
Poate crește și riscul de boli cardiovasculare
În altă ordine de idei, în înghețată există și ulei de palmier dar și alte grăsimi vegetale, care, spun specialiștii, fac parte din categoria alimentelor care cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. În plus, s-a dovedit că un consum excesiv de înghețată dăunează abilităților cognitive legate de învățare și memorie. În ceea ce privește înghețata cu conținut mare de grăsimi, ouă, zahăr, smântână și un anume tip de gheață, această crește riscul de a dezvolta boli infecțioase.
Șerbetul, mai bun pentru sănătate decât înghețata
Pe contul său de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic a mărturisit că mult mai bun pentru sănătate rămâne șerbetul. ”Înghețata este, fără îndoială, desertul preferat al verii. Vorbim astăzi despre înghețata de fructe și sora ei vegană, serbetul. Care este diferența dintre ele?
Ei bine, în primul rând la capitolul compoziție. În înghețată avem lapte, ouă, zahăr și fructe, în schimb, în sorbet avem doar piure de fructe și zahăr. Este un fel de spumă de fructe congelată. Poate fi un avantaj pentru cei care vor, iată, să evite produsele de origine animală, căci aici avem produs vegan.
„În șerbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”
(…) în înghețată avem, nu lapte, ci frișcă, în primul rând, 30 de procente sunt frișcă și ea vine la pachet cu grăsime. Avem și gălbenuș de ou care aduce și el grăsime și colesterol. În schimb, în serbet avem doar fructe și zahăr. Că tot vorbeam de zahăr, ambele variante au același conținut de zahăr, cam 28 de grame la sută.
Deci 12 grame de grăsime, zero grame de grăsime, zahăr egal. Și din cauza aceasta conținutul de calorii este dublu (n.r. în înghețată). În schimb, aici avem de două ori mai multă pulpă de fructe, pentru că în serbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe canalul său de YouTube.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook