Simona Ionescu / Redactor Șef

La Spitalul Bagdasar, românii vor avea un aparat unic în sud-estul Europei. Explicații despre birocrația care, timp de peste 3 ani, a împiedicat construcția

La Spitalul Bagdasar, românii vor avea un aparat unic în sud-estul Europei. Explicații despre birocrația care, timp de peste 3 ani, a împiedicat construcția
Pacienții oncologici primesc vești bune. După un proces birocratic care a durat 3 ani și jumătate, investiția de la Spitalul Bagdasar din Capitală a demarat efectiv. Aici se înființează cel mai performant centru de oncologie și radioterapie, dotat cu un aparat unic în sud-estul Europei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunțat joi începerea lucrărilor la centrul de oncologie şi radioterapie al Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din București. Acesta va fi dotat cu o instalație de radiochirurgie stereotaxică, cea mai performantă din sud-estul Europei. Investiţia este una în valoare de 100 de milioane de euro şi este finanţată integral din bugetul de stat, termenul de execuţie fiind de trei ani.

„Cunosc proiectul de mult, el a început în anul 2022. Într-un final avem toate autorizaţiile şi iată că astăzi începe demolarea clădirii din spatele meu şi apoi construcţia unui centru, poate cel mai performant centru de oncologie şi de radioterapie din România. El se adresează nu doar patologiei cerebrovasculare neurochirurgicale, ci acoperă un spectru mai larg de patologii oncologice”, a declarat ministrul Rogobete într-o conferință de presă la fața locului.

Birocrația, timp de peste 3 ani, a împiedicat construcția

Conform managerului unității medicale, Andi Nodiț, ca să demareze efectiv fizic, proiectul a avut nevoie de nu mai puțin de 1267 de zile în care s-a făcut birocrație.

Pe de altă parte, Spitalul Bagdasar are un istoric în dotări ultraperformante, unice în această parte a continentului.

Prin demararea investiției spitalul va fi singurul din sud-estul Europei dotat cu această instalaţie de radiochirurgie stereotaxică. Este vorba de o investiţie foarte mare. Concret, va fi edificată o construcție de 10.000 de metri pătrați, cu 2.000 de metri pătrați amprenta sa sol.  

La Spitalul Bagdasar, românii vor avea un aparat unic în sud-estul Europei. Explicații despre birocrația care, timp de peste 3 ani, a împiedicat construcția
A început demolarea pentru pregătirea terenului necesar viitoare investiții de 100 de milioane de euro (Foto: Facebook)

„De asemenea, secţia de recuperare din spital se va transfera în această clădire, asigurând o îngrijire mult mai bună a pacienţilor cu sechele neuromotorii şi, implicit, rezultatul va fi optim şi pozitiv şi la adresa spitalului, putând să extindem sau să adăugăm specialităţi necesare, toate aceste lucruri ducând la un act medical mult mai competent şi mai bun pentru pacienţii noştri”, a transmis Dr. Florin Bica, purtătorul de cuvânt al unității medicale.

La Spitalul Bagdasar, aparat unic în sud-estul Europei

Reputatul neurochirurg Dr. Fery Stoica a explicat noutățile de impact pe care le va aduce noul centru dotat cu ultraperformanta instalație de radiochirurgie stereotaxică.

„Este adevărat că aşteptăm de mult această investiţie, realizarea acestui proiect, pentru că în urmă cu 20 de ani, când am pornit activitatea în laboratorul de terapie cu energii înalte Gamma Knife, am putut aborda doar patologiile cerebrale. În momentul de faţă, prin instalarea acestui echipament de tip CyberKnife, vom putea trata nu doar afecţiuni maligne şi benigne ale creierului, ci şi ale măduvei spinării şi ale altor organe, pentru că acest echipament, fiind complet robotizat, iar razele X pe care le produce fiind în permanenţă supravegheate de un sistem de tip CT, el poate să trateze inclusiv tumori din organe mobile, cum ar fi plămânul sau prostata. Astfel, vom putea trata radio-chirurgical cu intenţie curativă toate leziunile care au indicaţie pentru acest gen de patologie”, a declarat Dr. Fery Stoica.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *