Retinolul, alături de alți retinoizi, cum ar fi acidul retinoic și palmitatul de retinil, este în esență un derivat al vitaminei A, care este unul dintre nutrienții cheie ai organismului pentru creșterea fluctuației celulare.
„Se adaugă la produsele topice de îngrijire a pielii, pentru a promova reînnoirea pielii, a lumina tonusul pielii, a reduce acneea și a spori producția de colagen. Funcționează, de asemenea, ca un antioxidant pentru a ajuta la remedierea daunelor provocate de radicalii liberi, ceea ce duce la semne vizibile ale îmbătrânirii”, explică medicul dermatolog din New York, Whitney Bowe, MD.
Modul în care medicul dermatolog Francesca Fusco vede retinolul, este ca un ingredient care face totul în dermatologie, atât din punct de vedere cosmetic, cât și din punct de vedere medical.
„Îl consider un standard de aur în îngrijirea pielii și îl explic de multe ori pacienților mei ca pe ceva care îndepărtează celulele moarte ale pielii, porii înfundați și pielea plictisitoare”, explică ea.
Experții descriu cum să încorporezi cu grijă ingredientul puternic în rutina zilnică pentru a obține un ten perfect, acum și pentru deceniile viitoare.
Începeți utilizarea după 20 și ceva de ani
Treizeci a fost mult timp vârsta de introducere a retinolului în rutina cuiva, dar multe femei încep înainte, motivate de semne timpurii de îmbătrânire, cum ar fi pete de la soare sau pur și simplu dornice să înceapă și să utilizeze cele mai noi tehnologii, sub supravegherea atentă a dermatologului lor.
„După vârsta de 24-25 de ani este un moment minunat pentru a începe să utilizați retinolul. Mulți pacienți care îl folosesc de ani buni îl recomandă”, spune Ellen Marmur, M.D.
Integrează Retinol încet și ușor
„Echilibrul este critic. Retinolul poate fi foarte iritant dacă este utilizat prea frecvent sau dacă formula este prea puternică pentru pielea ta”, avertizează Bowe.
Ea recomandă să începeți cu o cantitate cât o boabă de mazăre care conține un procent scăzut fără prescripție medicală (0,01% până la 0,03%) și să îl utilizați „de două ori pe săptămână, crescând încet utilizarea. Mai mult, ar trebui să nu folosiți produse cu retinol cu o zi înainte de a vă exfolia (Bowe recomandă exfolierea de două până la trei ori pe săptămână).
„Exfolierea este abrazivă și iritantă și nu doriți să compuneți iritarea pielii prin creșterea sensibilității pielii”, spune ea.
Utilizați Retinol numai noaptea și purtați SPF în fiecare zi
„Retinolul îți face pielea mai sensibilă la razele UV și lumina soarelui scade eficacitatea produsului”, explică Bowe, care îi instruiește pe pacienți să utilizeze retinoizi numai noaptea și să fie riguroși în ceea ce privește aplicarea unui SPF cu spectru larg de 30 de zile sau mai mare în timpul zilei. Mai mult, cu utilizarea retinolului, ar trebui să fiți întotdeauna conștienți de prognoza meteo.
„Nu ar trebui să fie utilizat în timpul verii, atunci când indivizii vor petrece timp prelungit în lumina directă a soarelui”, avertizează Fusco.
Cum își petrece timpul o graviduță. Să se facă Gina Pistol roșcată? Sau mai bine roz?
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook