Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâna Maicii Domnului, floarea binecuvântată. Are puteri tămăduitoare

Mâna Maicii Domnului, floarea binecuvântată. Are puteri tămăduitoare
O minunăție de plantă! Parfumată, frumoasă, dar și cu proprietăţi antiinflamatoare uimitoare. O infuzie preparată din acestea poate ameliora durerile de cap. Este bună și în afecţiunile din sfera ORL, dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară.

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, cum i se mai spune popular, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile capătă o culoare galben-roşcat.

Mâna Maicii Domnului, floarea binecuvântată

Mâna Maicii Domnului este o plantă care apare la început de vară și o recunoști imediat după mireasma pe care o împrăștie. În tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.

Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul.

La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aibă puteri vindecătoare. „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor

Mâna Maicii Domnului. Remedii

Preparatele din această plantă au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare. Contribuie şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.

Ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată destul de des şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale in cicatrizarea rănilor.

Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi.

Ceaiul se prepară simplu: o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul.

Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.

Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de Mâna Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. Calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.

Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici. Sursa: csid.ro


Salvia, condiment și un excelent medicament

Ceaiul de urzică are puteri nebănuite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre