Simona Ionescu / Redactor Șef

Măștile și certificatele verzi nu mai sunt obligatorii, dar șeful OMS lansează un avertisment grav

Măștile și certificatele verzi nu mai sunt obligatorii, dar șeful OMS lansează un avertisment grav
România s-a aliniat trendului mondial și a încheiat starea de alertă cauzată de pandemie, după aproape doi ani. De săptămâna aceasta românii sunt liberi să circule fără măști, și pot merge oriunde, chiar dacă nu prezintă un certificat verde. Totodată, mii de oameni bolnavi sunt încă internați zilnic în spitale, cu forme grave de Covid-19.

Bilanțul cazurilor de îmbolnăviri de Covid-19 nu e nici pe departe încurajator. Medicii din spitalele de boli infecțioase continuă să anunțe că au saloanele pline.

Conform statistcii transmise de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost înregistrate 3.565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS  CoV – 2 (Covid – 19), cu 611 mai putin decât în ziua anterioară. 407 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Municipiul București, cu 975 de cazuri, apoi județul Timiș, cu 256 și Cluj, cu 218, reprezintă cele mai afectate zone. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 410 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, mai transmite Ministerul Sănătății.

Situația bolnavilor de Covid-19 în spitalele din România

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu Covid-19 este de 4.068, cu 272 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 630 de persoane. Dintre cei 630 de pacienți internați la ATI, 566 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 229 sunt minori.

Până astăzi, de la izbucnirea pandemiei, un număr 64.226 de persoane diagnosticate cu infecție cu Sars Cov-2 au decedat, un număr de 70 de decese fiind raportate la nivel național în ultimele 24 de ore.

Șeful OMS: „Pandemia este departe de a se termina”

„Această pandemie este departe de a se termina”, este și avertismentul lansat miercuri de directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

„Vinerea aceasta se vor împlini doi ani de când am spus că răspândirea Covid-19 în întreaga lume ar putea fi calificată drept pandemie”, a amintit medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui briefing de presă la Geneva. Alerta sanitară fusese declanșată cu șase săptămâni mai devreme, „când erau doar 100 de cazuri înregistrate în afara Chinei şi niciun deces”.

Doi ani mai târziu, peste 6 milioane de oameni au murit. OMS a observat în ultima vreme că numărul cazurilor de infectare şi al deceselor este în scădere, dar „această pandemie este departe de a se termina şi nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”, a subliniat directorul organizaţiei.

Care sunt zonele de pe glob unde numărul cazurilor de Covid-19 e în creștere

Conform cifrelor OMS se observă o creştere foarte puternică a numărului de îmbolnăviri în regiunea Pacificului de Vest. La nivel global numărul de noi cazuri de infectare şi decese a scăzut cu 5%, respectiv 8%, potrivit raportului epidemiologic săptămânal.

„Virusul continuă să evolueze şi continuăm să ne confruntăm cu obstacole majore în distribuţia vaccinurilor, a testelor şi tratamentelor oriunde sunt necesare. (…) Multe țări și-au redus drastic testările. Acest lucru ne împiedică să vedem unde se găseşte virusul, cum se răspândeşte şi cum evoluează”, a avertizat Tedros Ghebreyesus.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre