Simona Ionescu / Redactor Șef

Măștile sunt aproape inutile pentru Covid. Studiu nou

Măștile sunt aproape inutile pentru Covid. Studiu nou
Un grup de cercetători, citați de Fox News, au pubicat un studiu în care se arată că virusul pandemic poate trece prin măști chiar și la o distanță de 4 metri.

Cercetarea, publicată în „Physics of Fluids”, s-a desfășurat sub coordonarea mai multor profesori de la Universitatea din Nicosia.

În noul studiu se arată că virusul COVID-19 poate fi transmis între persoanele care stau la o distanță de peste patru metri, chiar dacă poartă o mască. Cercetătorii au constatat că acoperirea feței cu mască nu împiedică picăturile de lichid care sunt proiectate de o tuse. Au și precizat că această descoperire este „alarmantă”. Și au arătat importanța menținerii unor măsuri adecvate de distanțare socială.

Aceiași cercetători, scrie Fox News, au descoperit anterior că picăturile de salivă pot călători 18 metri în cinci secunde când o persoană fără mască tușește, astfel încât măștile sunt importante. În ciuda acestui fapt, deja demonstrat, tusele repetate sunt susceptibile să reducă eficacitatea măștii, au constatat specialiștii în noul studiu.

„Utilizarea unei măști nu va oferi o protecție completă”, a declarat co-autorul studiului și profesorul de la Universitatea din Nicosia, Dimitris Drikakis, într-o declarație. „Prin urmare, distanțarea socială rămâne esențială”.

Dacă o persoană se potrivește cu tuse, „multe picături pătrund în scutul măștii și unele particule purtătoare de boală de salivă pot transporta mai mult de 1,2 metri (4 picioare)”, a adăugat Drikakis.

De asemenea, calculele din simularea pe computer au observat că dimensiunea picăturii de salivă ar putea fi modificată din cauza lovirii măștii, a scăpării și, în cele din urmă, a intrarii în mediu.”Mărimile picăturilor se schimbă și fluctuează continuu în timpul ciclurilor de tuse, ca urmare a mai multor interacțiuni cu masca și fața”, a explicat Drikakis.

„Măștile scad acumularea de picături în timpul ciclurilor de tuse repetate”, a adăugat dr. Talib Dbouk, coautorul studiului. „Cu toate acestea, nu este clar dacă picăturile mari sau cele mici sunt mai infecțioase”.

Cum trebuie să se păzească de infectare cadrele medicale 

Constatările studiului au implicații asupra cadrelor medicale, care de multe ori nu pot să mențină o distanțare socială adecvată. Ele trebuie să trateze pacienții, deci vor sta foarte aproape tot timpul.

Cercetătorii au sugerat să poarte „echipamente de protecție personală mult mai complete”, inclusiv căști cu filtre de aer încorporate, scuturi pentru față, costume de unică folosință și două seturi de mănuși.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre