Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicii avertizează: Vă îmbolnāviți dacă vă faceți asta la păr!

Medicii avertizează: Vă îmbolnāviți dacă vă faceți asta la păr!
Câte doamne nu au adormit seara cu părul ud din diverse motive? Specialiștii avertizează că acest lucru poate duce  la apariția multor probleme de sănătate.

Dormitul cu părul umed poate duce la multe probleme de sănătate, de la ruperea și slăbirea firului de păr, până la apariția bacteriilor și a ciupercilor. În plus, spun specialiștii puteți să vă treziți și cu probleme ale scalpului.

Nu vă uscați părul înainte de culcare? Specialiștii spun un nu hotărât. „Părul umed este mai fragil și predispus la deteriorare. Dormitul cu părul umed poate duce la o fricțiune crescută împotriva pernei, provocând ruperea și slăbirea firului de păr. În plus, un scalp umed poate fi un teren propice pentru bacterii și ciuperci, ceea ce poate duce la probleme ale scalpului.

„Umiditatea prelungită poate exacerba afecțiunile existente ale scalpului”

Pentru cei care au un păr robust și o sănătate robustă a scalpului, noaptea ocazională cu șuvițe umede ar putea să nu provoace daune semnificative”, explică Dr. Stephens. „Cu toate acestea, pentru persoanele cu scalpuri sensibile sau cu păr fragil, este o practică mai riscantă.

Umiditatea prelungită poate exacerba afecțiunile existente ale scalpului sau poate contribui la ruperea părului.”, susține Alexis Stephens, DO, dermatolog și fondator al Parkland Dermatology & Cosmetic Surgery din Coral Springs, Florida.

Firele de păr pot slăbi în timp

Potrivit dr. Stephens, dormitul cu firele umede poate duce la dezvoltarea mătreții sau a dermatitei, erupții sau iritații ale pielii sau scalpului. Părul umed este mai elastic și mai predispus la rupere, mai ales atunci când este frecat de pernă în timp ce vă răsuciți pe parcursul nopții.

Umflarea și contracția repetată a cuticulelor părului din cauza unei suprasaturări a umidității în păr (aka supracondiționare) poate slăbi firele de păr în timp. Dar riscurile de a dormi cu părul umed se extind și la piele.

„Balsamurile atrag umezeala în mod intenționat”

Cât de periculos este să dormiți cu părul ud

„Părul umed înseamnă o pernă umedă, ceea ce înseamnă că fața ta va fi umedă și produsul din părul tău se va infiltra pe piele, putând provoca iritații și acnee. Balsamurile, de exemplu, atrag de obicei umezeala în mod intenționat, pentru că vrei asta pentru părul tău, dar nu vrei neapărat acel tip de umectant pe față, care ar putea să înfundă porii și să provoace acnee.

Puteți dezvolta pitiriazis versicolor

O creștere excesivă a ciupercilor și a bacteriilor poate provoca, de asemenea, probleme pe față sau pe corp. De exemplu, puteți dezvolta acnee fungică pe față, piept, spate sau o afecțiune numită pitiriazis versicolor care se datorează creșterii excesive a drojdiei pe piele care se prezintă cu decolorare, descuamare și, uneori, mâncărime.”, afirmă Mona Gohara, medic dermatolog și profesor clinic asociat de dermatologie la Școala de Medicină Yale.

Nu veți mai dormi bine

Un alt dezavantaj mai puțin luat în considerare, spune dr. Gohara, este că dormitul cu părul umed ar putea întrerupe somnul, ceea ce face mai puțin probabil să vă odihniți bine. S-ar putea să vă treziți mai des, toată această umezeală poate fi o pacoste și nici somnul întrerupt nu este grozav pentru pielea dumneavoastră.

„Nopțile repetate de somn prost pot face ca nivelul de cortizol să crească, ceea ce poate crește inflamația în tot corpul, ceea ce poate duce la apariția mai multor erupții”, susține specialistul.

Sursă foto: www.onepeloton.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre