Cercetătorii spun că 60% din alimentele pentru bebeluși și copii mici din marile magazine alimentare nu ating în prezent recomandările nutriționale. Și niciunul nu îndeplinește cerințele promoționale ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Fără proteine, dar cu mult zahăr
Într-un studiu publicat luni și condus de The George Institute for Global Health, autorii au analizat datele referitoare la peste 650 de produse alimentare pentru sugari și copii mici vândute în primele 10 lanțuri de magazine alimentare din SUA.
Colaboratorii studiului au vizitat opt magazine din Raleigh, Carolina de Nord, inclusiv Walmart, Kroger, Costco, Ahold Delhaize, Publix, Sam’s Club, Target și Aldi. Alte două magazine, H-E-B și Safeway, nu erau situate în acest stat, iar site-urile lor web au fost utilizate pentru colectarea datelor.
Dintre toate produsele analizate, 70% nu au îndeplinit cerințele privind proteinele, iar 44 % au depășit cerințele privind zahărul total. De asemenea, unul din patru produse nu a reușit să îndeplinească cerințele privind caloriile, iar unul din cinci a depășit limitele de sodiu recomandate. Alimente contaminate pentru copii, spun cercetătorii nu sunt doar în SUA, ci în toată Europa.
Aproape toate companiile au inclus pe ambalaj cel puțin o mențiune interzisă de OMS cu privire la produs
„Părinții lipsiți de timp aleg din ce în ce mai des alimente gata preparate, neștiind că multe dintre aceste produse nu conțin nutrienții cheie necesari pentru dezvoltarea copilului lor. Și păcăliți să creadă că sunt mai sănătoase decât sunt în realitate”, a declarat Dr. Elizabeth Dunford, cercetător la institutul cu sediul în Australia.
Un nou studiu a constatat că 60% din alimentele pentru sugari și copii mici nu îndeplinesc în prezent recomandările nutriționale. Studiul a analizat, de asemenea, practicile actuale de marketing, constatând că aproape toate companiile au inclus pe ambalaj cel puțin o mențiune interzisă de OMS cu privire la produs.
Majoritatea produselor aveau ambalaje care includeau patru afirmații interzise. „Lipsa de reglementare în acest domeniu lasă ușa larg deschisă pentru ca industria alimentară să înșele părinții ocupați”, a declarat Coyle. La sfârșitul anului 2023, copii mici din 14 state s-au îmbolnăvit din cauza plumbului asociat cu pungi de sos și piure de mere contaminate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook